NRK Meny
Normal

Ønsker større plass til shopping

Et nytt planforslag åpner for å utvide shoppingsentrene på Nordby og Svinesund fra 120.000 til 230.000 kvadratmeter.

Nordbysenteret

Kjøpesenteret på Nordby kan øke fra 80.000 til 130.000 kvadratmeter.

Foto: Lennart Akervall / SVT

Den nåværende oversiktsplanen ble vedtatt i 2003, men siden den gang har det vært stor framgang i handelsområdene ved Nordby og Svinesund.

Kjøpesentereierne ønsker seg nå større handleflater til blant annet møbler og elektronikk.

Men senterleder ved Nordby, Ståle Løvheim, sier at det først må gjøres noe med infrastrukturen i området, som har fått stor belastning som følge av den raske økningen.

– Skal det gjøres noe her, så må man starte med veinettet. Sist sommer var det lange køer fra E6, og da trenger man ikke å være rakettforsker for å forstå at det er infrastrukturen som er flaskehalsen, sier han til stromstadstidning.se.

Les også:

Kan være klart om tre år

Ståle Løvheim

Senterleder på Nordby, Ståle Løvheim vil gi grensehandlende nordmenn større området å handle på.

Foto: Rainer Prang / NRK

I dag har kjøpesenteret på Nordby kjøpesenter et handelsareal på 80.000 kvadratmeter, og 3500 parkeringsplasser.

Senteret har årlig et besøkstall på nærmere sju millioner – over 80 prosent av de besøkende er fra Norge. Omsetningen ligger på omtrent 3,6 milliarder svenske kroner.

Direktør ved Nordby, Ulf Palm er svært positiv til det nye forslaget.

– Dette er positive nyheter, det er viktig å videreutvikle dette området, og dette legger grunnlaget for en utvikling. Jeg gjetter på at vi kan være ferdige med utvidelsene om 3-5 år, sier han til NRK.no.

Det nye planforslaget innebærer økte handelsflater med fordelingen:

 • 30.000 kvadratmeter på Svinesund
 • 20.000 kvadratmeter rund gamle Nordby skole
 • 50.000 kvadratmeter ved Nordby kjøpesenter

I tillegg til møbel- og elektronikkbutikker savner man butikker som spesialiserer seg innen handel av byggevarer, biltilbehør og hage.

Ståle Løvheim ønsker også at det skal kunne bygges leiligheter og en skole i området. Men også en form for opplevelsessenter, med aktiviteter og et hotell.

– Opplevelser må gå hånd i hånd med handel i fremtiden. Når man har bra tider må man finne flere bein å stå på. Tenk om det plutselig skulle bli dårlige tider i Norge, noe så enkelt som at oljen tar slutt, sier han.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • 23.600 i gebyr etter overlast

  Et tømmervogntog ble stanset av Statens vegvesen under en kontroll i Mysen i dag. Vogntoget hadde 6,8 tonn overlast. Maks tillat er 60 tonn. Vogntogføreren fikk 23.600 kroner i overlastgebyr.

 • Islandsk landslagsspiller til 08

  22 år gamle Orri Sigurdur Omarsson har signert en treårskontrakt med Sarpsborg 08. Midtstopperen debuterte på Islands A-landslag i januar.

  Orri Sigurdur Omarsson
  Foto: Sarpsborg 08