NRK Meny
Normal

Ønsker stans i Peterson-utslipp

Miljørvernforbundet refser Peterson Linerboard i Moss og mener fabrikken må stanse utslippene umiddelbart.

Peterson i Moss

Dersom Peterson må tilpasse seg Klima- og forurensningsdirektoratets krav, kan det bety kroken på døra for bedriften. Miljøvernforbundet mener likevel at Peterson må rydde opp etter seg.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund refser utslippene til Peterson Lineboard. Han sier dokumentasjonen bedriften bruker for å forsvare utslippene sine er ubrukelige.

– Tilstanden i Mossesundet er såpass dårlig og det de har lagt frem av dokumentasjon på at sundet tåler de utslippsmengdene holder ikke mål. Vi synes det er rart at de kan legge frem sin sak med gamle opplysninger. Det må gjøres nye undersøkleser og det må stilles nye krav til bedriften, sier Oddekalv.

LES OGSÅ:

Kan bety kroken på døra

Peterson i Moss søker Klima- og forurensningsdirektoratet om å få fem års utsettelse på de nye strenge utslippskravene.

Kostnadene for et nytt renseanlegg betyr kroken på døren for Peterson. Oddekalv mener likevel bedriften må rydde opp.

– Det er ikke slik det skal være. Vi lever i 2010 og de gamle bedriftene må rydde opp i møkka.

LES OGSÅ:

- Kan ikke ta hensyn til Oddekalv

Leder i miljøutvalget i Moss, Erik Roth Nilsen, sier dokumentasjonen er god nok, og at bedriften jobber målrettet mot miljømålene. Nilsen mener Oddekalv må forstå hva nedleggelse vil bety for lokalsamfunnet i Moss.

– Forurensningene er under en viss kontroll. Det har Peterson redegjort for. Jeg opplever at Oddekalv er en miljøfundamentalist som et samfunn ikke kan ta hensyn til.

Peterson har i dag tillatelse til å slippe ut 16 tonn organisk materiale (KOF) i døgnet. Dersom bedriften må tilpasse seg dagens krav, betyr det en halvering av utslippene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.