NRK Meny
Normal

Ønsker sjøkabel i nasjonalpark

Det er en mye større belastning å legge statnetts nye strømnett mellom Norge og Sverige i landlinje enn i sjøkabel. Det hevder Østfold Bondelags leder, Bjørn Gimming.

Fire mulige traseer ble lansert forrige uke. Nasjonalparkstyret sier sjøkabel gjennom Ytre Hvaler nasjonalpark er uaktuelt. Gimming derimot, mener dette både blir billigst og best.

– Jeg mener at sjøkabel må utredes helt reelt.

Han mener det er viktigere å ivareta naturressursene på land, når sydvestlinken skal bygges ut, enn å skåne Norges eneste maritime nasjonalpark på Hvaler.

– Den belastningen ved å få en landlinje er etter mitt skjønn mye større enn kostnadene ved å legge dem eksempelvis gjennom en flik av en nasjonalpark.

– Hvor er samfunnskostnaden minst?

Det Gimming mener Statnett er nødt til å ta stilling til er hva som er viktigst. Jord, skog og landbruksarealer i Østfold, eller nasjonalparken på Hvaler.

– Da er spørsmålet om den samfunnsmessige kostnaden ved å ha en lang luftlinje og eventuelt jordkabel gjennom Østfold, mindre enn å legge den gjennom en liten bit av en nasjonalpark.

Opp mot 110 kilometer ny kraftledning skal trekkes fra Norge til Sverige. To av forslagene betyr kabel i store master langs kysten til Sarpsborg og videre til Aremark eller Halden.

De to andre forslagene går ut på å legge kabelen i sjøen, tvers gjennom Ytre Hvaler Nasjonalpark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet: – Sjekk hytta di

    Det har vært innbrudd i en hyttegarasje ved Glennetangen i Skiptvet. En ATV er borte. Politiet oppfordrer andre hytteeiere i området til å sjekke om noe er stjålet fra deres eiendommer, melder Smaalenenes Avis.

  • Tredje strake tap for Moss FK

    Moss tapte 0-1 mot Asker i dag, og gikk dermed på sitt tredje strake tap i sesongoppkjøringen. Moss står med totalt to seire, to uavgjort og fire tap så langt i sesongoppkjøringen.