NRK Meny
Normal

Ønsker sjøkabel i nasjonalpark

Det er en mye større belastning å legge statnetts nye strømnett mellom Norge og Sverige i landlinje enn i sjøkabel. Det hevder Østfold Bondelags leder, Bjørn Gimming.

Fire mulige traseer ble lansert forrige uke. Nasjonalparkstyret sier sjøkabel gjennom Ytre Hvaler nasjonalpark er uaktuelt. Gimming derimot, mener dette både blir billigst og best.

– Jeg mener at sjøkabel må utredes helt reelt.

Han mener det er viktigere å ivareta naturressursene på land, når sydvestlinken skal bygges ut, enn å skåne Norges eneste maritime nasjonalpark på Hvaler.

– Den belastningen ved å få en landlinje er etter mitt skjønn mye større enn kostnadene ved å legge dem eksempelvis gjennom en flik av en nasjonalpark.

– Hvor er samfunnskostnaden minst?

Det Gimming mener Statnett er nødt til å ta stilling til er hva som er viktigst. Jord, skog og landbruksarealer i Østfold, eller nasjonalparken på Hvaler.

– Da er spørsmålet om den samfunnsmessige kostnaden ved å ha en lang luftlinje og eventuelt jordkabel gjennom Østfold, mindre enn å legge den gjennom en liten bit av en nasjonalpark.

Opp mot 110 kilometer ny kraftledning skal trekkes fra Norge til Sverige. To av forslagene betyr kabel i store master langs kysten til Sarpsborg og videre til Aremark eller Halden.

De to andre forslagene går ut på å legge kabelen i sjøen, tvers gjennom Ytre Hvaler Nasjonalpark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta i tet, Stjernen ligger under

    Stillingen etter to perioder av kveldens kamper i ishockeyserien:

    Vålerenga – Sparta Sarpsborg 1–2

    Storhamar – Stjernen 3–1

  • Vedtok strømkabel i bakken

    Bystyret i Fredrikstad vedtok i kveld mot Arbeiderpartiets stemmer at strømkabelen til Hvaler legges i bakken gjennom hele Kråkerøy. Sps gruppeleder Hans Ek sier det var møtet med gårsdagens beboere som var avgjørende for at han endret mening.