Hopp til innhold

Ønsker seg flere brunsnegler

Moskusendene til Jørgen Hauge elsker mordersnegler. Appetitten på de forhatte krypene er så stor at Hauge drar rundt i hagene til folk og plukker snegler.

Moskusendene til Jørgen Hauge elsker mordersnegler. Appetitten på de forhatte krypene er så stor at Hauge drar rundt i hagene til folk og plukker snegler.

Jørgen Hauge

Jørgen Hauge bruker brunsnegler som fôr for moskusendene sine.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

Det er tidlig morgen og moskusendene til Jørgen Hauge i Våler sitter på garasjetaket og venter på frokost.

Matfar serverer både brød og mais, men selve høydepunktet i måltidet er når brunskogsneglen kommer på bordet.

– Det er en delikatesse for endene mine, de blir så glad når de får brunsnegler til frokost, det er nesten som egg og bacon er for oss, smiler Hauge, og kaster en neve på bakken.

Jørgen Hauge har samlet brunsnegler og andre typer hagesnegl i en bøtte, og han trenger bare banke noen ganger på lokket, så kommer moskusendene raskt til. De vet godt hva han har i bøtta, og jafser dem raskt i seg.

Inntrenger ble ettertraktet

Snegleproblemer er et fremmedord her i gården. De forhatte krypene, som de fleste foretrekker å dynke i salt, drukne i øl eller kverke med hagesaksa, blir sporenstreks til andemat her.

Etter at Moss Avis skrev om Hauge, har flere tatt kontakt og invitert andeeieren inn i hagene sine. Han rensker bed og plen for snegler, samler dem i bøtter og kjører dem hjem til endene sine.

Mordersneglen får kose seg litt med bladpersille og gulrøtter før de blir andemat.

– Flere har tatt kontakt, og de sneglene du ser her i dag har jeg hentet nå. Hageeierne trodde jo først jeg var gal, men etter at de så hvor effektivt og nyttig dette her var så ble de like tent sjøl og ble faktisk med og plukka sjøl til slutt, ler Hauge.

En naturlig fiende

Brunsnegler

Brunsnegler gjør stor skade på folks hager.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo/NRK

Moskusanden er kjent for å være blant de få dyrene som spiser brunskogsnegler. Den slimete inntrengeren finnes nå i over halvparten av landets kommuner. Den er funnet i alle landets fylker, unntatt Finnmark.

Den gjør stor skade i hager, og der det dyrkes grønnsaker og jordbær. Folk har prøvd utallige metoder for å kvitte seg med sneglen, og moskusanda gjør rent bord.

Her er verken slim eller salt, kun fornøyde, mette gjess. Det var i april i år at Hauge gikk til innkjøp av moskusender etter å ha flyttet til et hus i Våler med god hageplass.

Nå har han 16 ender og 14 av dem er spesielt glad i brunsnegler. De svelger villig vekk og har ikke trøbbel med å få i seg de nyplukkede sneglene.

Trenger flere

Det går unna på brunsneglen, bøtta tømmes raskt, og Hauge ønsker seg faktisk flere.

Sneglen er god og proteinrik mat til endene som gir ham egg og godt kjøtt året gjennom. Selv om høsten er her, er det fortsatt mildt og sneglen har ikke gått i dvale ennå.

Hauge kommer mer enn gjerne og plukker dem selv. Gjennom vinteren må endene imidlertid klare seg med annen kost.

Da serverer Hauge hjemmeavlet melorm.