NRK Meny
Normal

Ønsker seg bedre varsling

På lørdag møtte Bastian Berge en bil på vei i feil retning som nesten traff han og kona i over hundre kilometer i timen.

Folk kjører feil på motorveien

Bastian Berge. Foto: Christian Nygaard-Monsen.

Bare et par dager senere inntraff en dødsulykke kun få kilometer unna.

Ble advart av møtende bilister

Lørdag kveld på E6 i Sverige, rett ved grensa til Norge. Jørn Gilbert og familien prøver desperat å signalisere til en sjåfør at han kjører i gal retning på motorveien.

(Se video fra selve hendelsen nederst i saken)

Føreren har høy promille, og treffer nesten Bastian Berge og kona, som er på vei til Göteborg. Promilleføreren stoppes før Strømstad.

Kun signalene fra møtende bilister gjorde Berge oppmerksom på faren. Han mener motorveiene burde hatt en bedre varslingssystem når noen kjører feil vei.

– Hvis du ikke hadde fått varsling, hadde du vært her i dag?

– Nei, Det hadde jeg ikke, sier Berge.

Han skal nå i møte med svenske veimyndigheter om det han opplevde på E6.

Vil ha bedre varsling

Bastian Berge mener motorveiene burde hatt en bedre varslingssystem når noen kjører feil vei.

– Det som er viktigst er å få til en eller annen form for varsling. I form av et telefonnummer man kan ringe, slik at det sitter en person på et sted og som kan trykke på en knapp. Slik kan det komme rød lys som varsler eller at det veien får lavere hastighet.

– Rett og slett å få sperra veien på en eller annen måte, sier Berge.

Dødsulykke et par dager senere

To dager senere skjedde en dødsulykke få kilometer unna, også da kjørte en bil feil vei på E6.

Nå skjedde dette på svensk side, men det kunne like gjerne skjedd på norsk side, sier Stein Olaf Røberg i utrykningspolitiet. Her forviller folk seg inn på veiene som fører ut på feil side av motorveiene.

– Vi har flere tilfeller hvor folk kommer ut på feil side av både E6 og E18, sier Røberg som er distriktssjef for UP i Follo og Østfold.

– Det er et litt vanskelig spørsmål om hvor mange skilt man kan sette opp som varsler at her kjører du feil. Det er en avveining.

Se video under av bil som kjører på feil side av E6 i Sverige:

Videoen er filmet i bilen til Jørn Gilbert lørdag 13. desember. Familien forsøker å stoppe bilen i feil kjørefelt og advare bilister som kommer kjørende imot.

Videoen er filmet i bilen til Jørn Gilbert lørdag 13. desember langs E6 i Sverige. Familien forsøker å stoppe bilen i feil kjørefelt og advare bilister som kommer kjørende imot.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lang ventetid på Trøskenveien

    Det er opp mot 40 minutters ventetid på fylkesvei 114 mellom Sarpsborg og Skiptvet på grunn av veiarbeid.

  • Arbeidsulykke i Fredrikstad

    Nødetatene har rykket ut etter melding om en arbeidsulykke på Råbekken i Fredrikstad. Ifølge Fredriksstad Blad skal en person ha fått klemt armen i en maskin. Et Sea King-redningshelikopter har også blitt sendt til stedet.