NRK Meny
Normal

Ønsker reservasjonsrett for omskjæring

– Leger over hele landet sier at dette er noe de ikke vil være med på, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson.

SU-leder Nicholas Wilkinson

SU-leder Nicholas Wilkinson vil at leger skal kunne reservere seg mot å gjennomføre omskjæring.

Foto: David Vojislav Krekling

Fra 1. januar i år skulle alle norske helseforetak tilby rituell omskjæring av guttebarn.

Det er slik at leger kan tvinges til å kjønnslemleste små guttebarn.

Nicholas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom

Hvert år blir rundt 2000 guttebarn omskåret her i landet og etter at sykehusene sluttet med omskjæring mistet man oversikt over hvor og hvordan disse inngrepene skjer. Et ritual som praktiseres blant både jøder og muslimer.

– Det er slik at leger kan tvinges til å kjønnslemleste små guttebarn. Vi ser at leger over hele Norge sier at dette er noe de ikke vil være med på, forteller ungdomspartileder Wilkinson.

Moralske hensyn

Ved helseforetak i store deler av landet meldes det om at urologer ikke ønsker å utføre slike inngrep.

– Vi ønsker derfor å innføre en reservasjonsrett, som sikrer at ingen leger skal tvinges til å skjære i tissen til friske guttebarn, sier Wilkinson.

Det er allerede åpnet for rett til å reservere, men dette aksepteres kun om sykehuset fortsatt har urologer som ønsker å utføre inngrepet.

– Vi har reservasjonsrett mot å utføre aborter av religiøse hensyn, og da må det være et minstekrav at man av moralske hensyn skal slippe å skjære i friske barn.

– Skaper usikkerhet for muslimer og jøder

Mossing Senaid Kobilica i Islamsk Råd mener at kravet om reservasjonsrett er en kjempeproblematisk tilnærming.

Senaid Kobilica

Senaid Kobilica i Islamsk Råd mener praten om reservasjonsrett ikke lyder bra.

Foto: Helge Carlsen

– Dette lyder ikke bra. Reservasjonsrett er en måte å avvise praksisen på, sier han.

Senaid mener at det stort sett alltid ender med nei, når det åpnes for å gi leger etiske valg til å utføre en operasjon eller ikke. Han påpeker at denne debatten skaper stor usikkerhet for muslimer og jøder.

– Dette krever mer dialog mellom regjeringen å legestanden. Regjeringen har bestemt at dette bør tilbys. Når de som skal håndheve dette bremser er det svært trist, avslutter han.

Direktør for fag- og pasientsikkerhet ved Sykehuset Østfold, Stein Bruland sier han forstår at det er mange som er kritiske til lovpålegget. Han presiserer allikevel at det først og fremst er barns sikkerhet som bør stå i fokus.

– Man ønsker å ivareta sikkerheten og forhindre at omskjæring foregår i en undergrunnsbevegelse, forteller Bruland.

Stein Bruland

Stein Bruland mener barns sikkerhet må komme først.

Foto: Sykehuset Østfold

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Selger tomt ved flyplassen

    Investorene Terje Høili og Arvid Ryen avslutter flyplassengasjementet, og har lagt ut et tomteområde vis-à-vis terminalbygget i Rygge for salg. Det skriver Moss Avis. Rørskogen næringsområde er på 50 mål og har en prisantydning på 60 millioner kroner.

  • God kapasitet på innfartsparkering

    Statens vegvesen oppfordrer flere bilister som kommer sørfra inn mot Oslo til å bruke innfartsparkeringene ved E6, og ta buss videre derfra. Kapasiteten er fortsatt god både ved Tusenfryd og på Vinterbro, sier prosjektleder i Vegvesenet, Hilde Ulvik.