Ønsker flat eiendomsskatt

Hyttefolket på Hvaler vil at alle skal betale like mye eiendomsskatt uansett hva hytta koster.

Hytte på Hvaler

Ordføreren på Hvaler frykter folk blir tvunget til å selge hytter på grunn av eiendomsskatten. Hytteforeningen mener skatten er usolidarisk og udemokratisk. Nå ber de om flat skatt.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Slik reglene er i dag vil enkelte som har hytte med høy markedsverdi rammes hardt.

– Jeg oppfatter at Hvaler kommune trenger penger. Jeg synes at det viktigste her må være rettferdigheten. Derfor sier vi at det mest rettferdige må være å gå ut og få en lik eiendomsskatt for alle, sier leder av Hvaler hytteforening, Gunnar Dahl-Johansen.

SE VIDEO: Hytteforeningen ber om flat skatt

Hytteforeningen på Hvaler vil at alle skal betale like mye eiendomsskatt, uansett verdi på eiendommen. Slik reglene er i dag rammes de som har hytte med høy markedsverdi - hardt.

Gunnar Dahl-Johansen er leder i hytteforeningen på Hvaler.

Mener e-skatt er usolidarisk og udemokratisk

Han har selv en hytte i det øvre prissjiktet på Hvaler. Med eiendomsskatt på to promille må han betale over 20.000 kroner i året etter dagens regler.

– Det er den mest usolidariske og udemokratiske skatt som det går an å få tak i, mener han.

Irene Johansen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, er uenig.

– Jeg synes det er rett og rimelig at de som har dyre hus og hytter og har en god inntekt betaler mer.

Hun ser ikke hvordan prosentbasert eiendomsskatt er mer usosial enn flat skatt:

– Jeg synes nok at det er mer usosialt at en med en liten hytte skal betale like mye som en som eier en hytte som er verdt 13–14 millioner kroner, sier hun.

LES OGSÅ:

Frykter noen må selge på grunn av skatten

Dahl-Johansen frykter derimot at folk med lav inntekt men høy verdi på boligen vil bli hardt rammet:

Han får også støtte av ordføreren på Hvaler som frykter at noen av innbyggerne kan bli nødt til å selge hus eller hytte på grunn av skatten.

– Det kan være faren ved det, fordi de ikke har råd til å betale skatten, sier ordfører Eivind Norman Borge.

– En flat beskatning vil nok være den mest riktige uansett. Det er mennesker i Hvaler-samfunnet, som enten er fastboende eller eier fritidseiendommer, som sitter på eiendom med en veldig stor markedsverdi. De menneskene er nødvendigvis ikke rike av den grunn. De kan til og med være minstepensjonister, sier Norman Borge.

LES OGSÅ:

– Kommunene har mulighet til å gjøre det lettere

Per i dag er det ikke lovlig å innføre flat eiendomsskatt, men både Dahl-Johansen og ordføreren ser gjerne at loven endres.

Irene Johansen mener derimot at kommunene har de redskapene de trenger for at eiendomsskatt ikke skal jage folk med lav inntekt vekk fra boligene sine.

– Kommunene kan vedta et såkalt bunnfradrag. Altså at det blir rimeligere for dem som skal betale, eller man kan søke om fritak. Det er muligheter for kommunene å gjøre det lettere for dem som sliter med å betale.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: