Hopp til innhold

Ønsker at flere anmelder seksuelle bilder

Etter å ha mottatt penisbilder over lengre tid valgte Marie Brudevold å anmelde to av mennene. Nå håper hun flere følger etter.

Marie Brudevold

Marie Brudevold har fått mye uønsket oppmerksomhet via sosiale medier. Nå ber hun andre som opplever det samme om å anmelde forholdene.

Foto: PRIVAT

– Det er fryktelig ubehagelig å motta slike bilder. Det er mennesker jeg ikke kjenner og aldri har bedt sende meg noe som helst, forteller Marie Brudevold.

Hun står bak bloggen «Supermarie», der hun deler fra sitt liv. I tillegg har hun mange følgere på Snapchat som sender bilder. De fleste er hyggelige tilbakemeldinger, men noen er ubehagelige.

Etter å ha mottatt penisbilder fra menn over lengre tid valgte hun å anmelde.

På bloggen skriver hun at hun en morgen våknet og sjekket Snapchat, der hun hadde fått en video av en fremmed manns penis.

«Det oppleves som et visuelt overgrep», skriver hun.

Ungdommer legger ut bilder og videoer av seksuell karakter

Bloggeren Marie Brudevold har de siste årene mottatt flere penisbilder fra fremmede menn via Snapchat. Bildet er et eksempel på hva ungdommer legger ut i sosiale medier og er ikke et bilde Brudevold har mottatt.

Foto: Laila Nguyen / NRK

Politiet: – Lurt å sikre bevis

Hun tok skjermdump, søkte opp navnet på personen og gikk til politiet med navn og bilde.

– Når jeg mottar disse bildene, samler jeg bevis for å kunne anmelde. I dette tilfellet hadde jeg bevismateriale mot to personer, forteller Brudevold.

Politiførstebetjent ved vold- og sedelighetsavsnittet i Øst politidistrikt, Daniel Wallin Holm, synes det er en god idé å sikre bevismateriale.

– Det kan være mulig å spore opp hvem som sendte bildet. Men det kan bli slettet av brukeren, så en screenshot kan være lurt. Man bør sikre det man kan.

Blotting

Ifølge paragraf 201 i straffeloven er det å sende slike bilder det samme som blotting. Man kan derfor straffes etter samme prinsipper som om man blotter seg foran en person.

Holm sier det er mange eksempler på personer som har blitt dømt for dette.

– Får du dokumentasjon og vi avdekker brukeren, så kan vi straffeforfølge. Så er det forskjell på om det er en uskyldig ungdom som sender et bilde til en annen ungdom eller om det er en voksen som kontakter mindreårige.

Daniel Wallin Holm

Politiførstebetjent Daniel Wallin Holm ved Øst politidistrikt sier det kan være lurt å sikre bevis dersom man mottar uønskede bilder via sosiale medier.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tok kontakt

Brudevold forteller at hun en gang tok kontakt med en mann på Facebook som sendte bilde av penisen sin. Meldingen ble aldri besvart.

– Via snapchat er det ikke så personlig, men da jeg kontaktet ham på Facebook, forsto han kanskje at det er et menneske bak profilen han sendte kjønnsorganet sitt til, sier hun.

Holm sier dette kan være en løsning dersom man vil ha slutt på bildene.

– Noen vil kanskje prøve å kontakte den som har sendt bildet. Det må man føle på selv. Det eksploderer med denne typen lovbrudd, og det er utfordrende å straffeforfølge alle. Personen har gjennomført en straffbar handling, så det er aldri feil å anmelde.

Brudevold oppfordrer folk til å blokkere brukere som sender slike bilder, etter at man har tatt skjermbilde og anmeldt saken.

– Da kan du kanskje få satt en stopper for i hvert fall én person.