NRK Meny
Normal

- Kommunestyret skal vurdere anke

Det blir opp til kommunestyret i Marker om kommunen anker vindmøllevedtak.

Kjersti Nythe Nilsen
Foto: Kjell-Olav Nordberg/NRK

Folkemøte om vindkraft

Motstanderne mot vindmøller var i flertall på folkemøtet NVE arrangerte i mars.

Foto: Pål Andersen/NRK

Kommunestyret t i Marker sa i vår nei til vindkrafplanene med 15 mot 10 stemmer .,

- Komumnestyret må å ta stilling til en eventuell anke til Olje og energidepartementet, sier ordfører Kjersti Nythe Nilsen ( Ap )

" Mot vindkraft " vurderer anke

- Så sant vi som organisasjon har mulighet til å anke, vil vi bruke den, sier Knut Wangberg, leder for " mot vindkrat i Marker ".

Han regner med at NVEs tillatelse til å bygge vindmøller i Marker uansett vil bli anket til Olje og energidepartementet , fordi det er mange som har ankemulighet.

Berører svenskene

NVE skriver i sin tillatelse at de viktigste negative virkningene av Høgås og Joarknatten vindkraftverk er visuelle virkninger, naturmiljø, friluftsliv og kulturminner og -miljøer, støy og virkninger for svenske interesser.

Årjäng kommune har selv avstått fra å tillate vindmøller i området på svensk side av hensyn til friluftslivet.

Ordfører i Årjäng, Katarina Johannesson ønsker foreløpig ikke å kommenter saken, fordi hun ikke har lest tillatelsen. . Hun vil at administrasjonen i kommunen først skal vurdere konsesjonen som nå foreligger.

Landskapsbildet endres

NVE mener at det er mulig å gjøre tiltak og ta hensynved etablering av vindkraftverk og tilførselsveier slik at virkningene ikke blir så negative.

Det er " mot vindkraft i Marker " uenige i. Wangberg viser til rikspolitiske retningslinjer for Haldenvassdraget som sier at landskapsbildet ikke skal ødelegges.

- Med opptil 200 meter høye vindturbiner som ligger på åsene mellom Norge og Sverige så vil de bli veldig synlige på begge sider,mener Wangberg.

-Et godt prosjekt

Gruppeleder i Senterpartie i Marker, Sten Morten Henningsmoen er glad for at det nå blir vindmøller i bygda.

- Det er et godt prosjekt, sier Henningsmoen. Han viser til at med kraftlinjer som kan frakte strømmen ut av området ligger det godt til rette for vindkraftverk.

Han er også glad for at det er en stor internasjoanl aktør som har penger til de omfattende investeringene som må til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Drukningsulykke i Rygge

    En livløs mann ble oppdaget i vannet på Festestranda i Rygge rett før klokka 14, skriver Moss Avis. Et vitne sier at tre personer kastet seg i vannet og fikk ham på land hvor det ble startet livredning. Mannen ble hentet med luftambulanse. Mannens tilstand er ikke kjent, ifølge politiets operasjonssentral.