NRK Meny
Normal

Nedgravde oljetanker er tikkende miljøbomber

Nedgravde oljetanker som brukes til oppvarming av hus eller leiligheter er tikkende miljøbomber.

Oljetank

En nedgravd oljetank kan skade miljøet hvis den begynner å lekke, ifølge eksperter.

Foto: Oslo kommune, vann- og avløpsetaten

Jan-Raymond Sundell

Jan-Raymond Sundell i Sarpsborg kommune sier nedgravde oljetanker kan være en tikkende miljøbombe.

Foto: Cornelia Bjørke-Hill / NRK

Når en oljetank går lekk kan det bety stor kostnad for eier, men også skade miljøet.

Det sier Jan-Raymond Sundell ved Miljørettet helsevern i Sarpsborg kommune.

Kan koste huseiere dyrt

Opp mot 200.000 kroner kan kostnaden bli dersom olje eller parafin trenger inn i kjellere ved at en nedgravd oljetank går lekk.

– Alle som har nedgravde oljetanker må sørge for å ha kontroll av tanken og eventuelt skifte ut tanken dersom det er fare for lekkasje til grunnen, sier Jan-Raymond Sundell ved Miljørettet helsevern i Sarpsborg kommune til nrk.no.

Tikkende miljøbomber

På landsbasis er det snakk om at det finnes om lag 300.000 nedgravde oljetanker.

Oljeproduktene fra disse utgjør en betydelig forurensningfare til jordsmonnet, lukten er vanskelig å bli kvitt og eksponeringen fra dampen kan gi helseplager, opplyser Sundell. Hele boliger har blitt ødelagt på grunn av lekkasjer fra slike tanker.

– Veldig mange av tankene er av eldre dato, og på denne måten er de tikkende miljøbomber, sier Sundell til nrk.no

Må tømmes og ufarliggjøres

Bare i Sarpsborg kommune er det registrert omlag 2000 slike tanker per dags dato.Tallene er rundt samme størrelsesorden i de andre Østfoldbyene.
Oljetanker som tas ut av bruk skal tømmes for olje og ufarliggjøres.

I Sarpsborg har de startet tilsyn av tankene til de som fremdeles benytter seg av olje eller parafin som varmekilde.

NRK.no har tidligere omtalt Oslo kommune, hvor kun 300 av 15.000 registrerte oljetanker som ligger nedgravd blir kontrollert årlig.

Tilskuddsordning i Oslo

Avdelingsingeniør i Oslo kommune, Per Engebretsen, sier at situasjonen i Oslo er ille med tanke på alle tankene som blir liggende som tikkende miljøbomber.

– Situasjonen er fortsatt den samme som i fjor. Over 6000 av tankene vi har i databasen ble gravd ned på 50-tallet, 3500 på 60-tallet og like mange på 70-tallet, sier advelingsingeniør i Oslo kommune, Per Engebretsen i Oslo kommune.

Oslo har også en egen tilskuddsordning for utbytting av oljefyr og fjerning av nedgravd oljetank til oljefyr til fordel for annen oppvarming.

– Jeg tror få er klar over denne tilskuddsordningen. For å fjerne oljetanker kan det bli utbetalt alt fra 3.000 til 60-70.000 kroner, sier Engebretsen til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.