Hopp til innhold

Oljelekkasjen stanset på Hvaler

Kystverket har greid å stanse lekkasjen fra det havarerte skipet «Godafoss» utenfor Hvaler.

Beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Ly

Johan Marius Ly

Foto: Frank Stenslie / NRK
Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim.

Foto: Vidar Tangerud/NRK

På pressekonferansen fredag var kommunikasjonsdirektør Kystverket, Ola Stenvaagnes, beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Ly, leder i IUA, Nils-Erik Haagenrud og Åse Richter hos Fylkesmannen i Østfold til stede.

Kystverket har nå klart å stanse oljelekkasjen fra containerskipet «Godafoss», som gikk på grunn ved Asmaløy på Hvaler ved 20-tiden torsdag kveld.

To landpåslag

Det ble tidligere i dag bekreftet landpåslag av olje på Akerøya. På pressekonferansen kom det også frem at oljen også har nådd land syd på Vikertangen.

Ifølge Johan Marius Ly skal det også være en stripe med olje som går nord-vest fra ulykkesstedet. Her skal kystvaktskipet KV Harstad ligge i enden av stripa med lenser, for å samle opp olje.

12 tonn dynamitt i lasten

Ly fortalte også at båten er fylt med containere og at én av disse skal inneholde 12 tonn dynamitt.

– Dette har vi vært i dialog med DSB om. Så lenge denne er forskriftsmessig pakket, og det ikke er brann om bord, så er det heller ingen fare for eksplosjon, sier han.

Fartøyet inneholder omtrent 440 containere totalt, med stykkgods og varierende lastmengde. Ingen av disse skal ha gått av fartøyet.

– Det kunne gått verre

Åse Richter, fra Fylkesmannens miljøvernavdeling, sier grunnstøtingen er svært alvorlig for ytre hvaler nasjonalpark. Det er observert fugl som er rammet av oljen fredag.

– Vi er særlig bekymret for sjøfuglene nå. Nasjonalparken er opprettet fordi det er veldig store natur-verdier i området som trenger beskyttelse. Men vi er glad for at det ikke ble enda verre, sier Richter til NRK.no.

– Det sier du til tross for at det er registrert landpåslag av olje på Akerøy og syd på Vikertangen?

– Ja det er veldig uheldig med landpåslaget og vi skulle gjerne vært det foruten. Men vi har vært heldig med været. Det kunne gått mye verre.

Bekymrede ministere

Miljøvernminister Erik Solheim ankom sammen med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), til Hvaler like før klokken 15. Han får en gjennomgang av hendelsesforløpet av Kystverket, før han skal ut å se på skipet.

Solheim sier han er bekymret over situasjonen.

– Nå gjelder det bare å hindre så godt som mulig skadevirkningene. Så får vi se på årsaken til grunnstøtingen etter hvert. Fiskeriministeren får nå en detaljert gjennomgang av, men årsaken må vi komme tilbake til etterhvert, sier Solheim til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.