Hopp til innhold

Deler om livet som arbeidsløs fotballspiller – får massiv respons

Med både humor og alvor har Olav Øby (28) delt om sin egen fotballhverdag uten kontrakt. Han håper det kan hjelpe andre i samme situasjon.

Mann i grønn t-skjorte med en mobil i hånda på et treningssenter

Olav Øby har fått mange henvendelser fra både personer og klubber etter at han begynte å skrive om livet som kontraktsløs spiller på Twitter.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Tråden har fått mange flere reaksjoner enn jeg forventet, nå har over 60.000 vært inne og lest hvordan hverdagen min er og hvordan jeg trener.

Sarpingen Olav Øby sitter på et treningssenter i Oslo. Her er han ofte om dagen for å holde seg i form. Etter at han og Fredrikstad fotballklubb avsluttet samarbeidet etter forrige sesong har han vært klubbløs og arbeidsledig.

En stor overgang for en som er vant til å få det meste tilrettelagt av en klubb.

På en løpetur fikk han en idé om å dokumentere de første ti dagene som såkalt bosman-spiller på Twitter. Responsen var større enn han trodde.

– Det er fint å være åpen om det. Det er mange fordeler med å være fotballspiller, jeg lever jo guttedrømmen! Men så er det noen ulemper også, sånn som dette, sier Øby.

– Å ikke ha klubb kan være stressende og usikkert. Kanskje det kan hjelpe andre i samme situasjon at vi snakker om det.

Mange spillere uten klubb

I NISO, idrettsutøvernes fagforbund, er de glade for at Øby forteller om hverdagen uten kontrakt.

– Han korrigerer en vanlig oppfatning om fotballspillere der ute. Det store grunnfjellet av fotballspillere i Norge er de som ikke pryder forsidene hver dag, sier forbundsleder Erlend Hanstveit.

– De har en helt annen virkelighet både økonomisk og kontraktsmessig enn Erling Braut Haaland, Ada Stolsmo Hegerberg og de andre stjernene folk flest forbinder med fotball.

Forbundsleder i Niso Erlend Hanstveit

Forbundsleder i NISO, Erlend Hanstveit, synes det er bra at Olav Øby belyser en side av fotballivet folk ikke hører så mye om.

Foto: Henrik Myhr Nielsen

Hvor mange som står uten jobb i norsk toppfotball er vanskelig å si. Antallet varierer i løpet av året.

På vinterstid bygger de norske klubbene opp stallene sine igjen før neste sesong.

– Det er veldig uoversiktlig, og vi har ingen god statistikk på hvor mange spillere som ikke har klubb. Men vi vet at det gir stor usikkerhet for spillere uten kontrakt, sier Hanstveit.

Klubber har tatt kontakt på Twitter

For Olav Øby er det mange gode muligheter til å spille fotball med proffe kompiser om dagen. Først neste uke starter de fleste klubbene opp med organiserte treninger igjen, og frem til det er det rimelig høyt nivå på løkka.

– Nå går det veldig bra, men hvis det drar ut og ting tar tid ... da kommer jeg til å kjenne på det. Det er rart å ikke være med et lag.

Olav Øby holder seg i form mens han leter etter riktig klubb.

Olav Øby holder seg i form mens han leter etter riktig klubb.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Han har utdannelse og noe å falle tilbake på, men føler seg ikke ferdig med profflivet. Enn så lenge venter han på dagpenger fra Nav frem til han eventuelt får en ny kontrakt.

Men mye tyder på at ting løser seg for 28-åringen.

Det er nemlig ikke bare privatpersoner som har sendt meldinger til Øby etter at han begynte å dele på Twitter.

– Klubber har tatt kontakt med meg etter at jeg begynte å skrive, både på sosiale medier og til agenter. Så det skal nok ordne seg dette her!

Når er du i en klubb igjen, tror du?

– Jeg håper det har løst seg innen 1. februar i alle fall!

Les også Unge får muskelreklame: – Jeg prøver å scrolle det bort, men får det opp ukentlig

Thomas Stenakerød, Sander Johansen og Haakon Brodal Kølbel