Hopp til innhold

Nå vil flere vaksineres mot meslinger

Flere helsestasjoner merker økt pågang etter meslingutbrudd i Tyskland og USA.

Flere helsestasjoner merker økt pågang etter meslingutbrudd i Tyskland og USA. Helsestasjonen i Moss har den siste uka fått et titalls hendvendelser fra folk som ønsker å vaksinere seg.

Reporter: Victoria Ose. Foto/redigering: Tor René Stryger.

På helsestasjonen i Moss har de den siste uka fått et titalls henvendelser fra folk som ønsker å vaksinere seg.

Grete Lind, avdelingsleder helsestasjonen i Moss

VIKTIG: Grete Lind ved helsestasjonen i Moss oppfordrer flest mulig til å vaksinere seg mot meslinger.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Vi har flere henvendelser fra både skolehelsetjenesten og de minste her på helsestasjonen, som har tatt kontakt for å få oppvaksinert seg, sier avdelingsleder Grete Lind.

– Viktig beskyttelse

Hun tror medieoppmerksomheten rundt meslingutbruddene i Tyskland og USA er hovedårsaken til den økte pågangen, og anbefaler alle som tar kontakt å komme innom.

– Hvis vi snakker om MMR (meslinger, kusma og røde hunder), så er det veldig viktig at vi holder mellom 92 og 95 prosent av befolkningen vaksinert for å beskytte dem som ikke kan vaksineres på grunn av forskjellige sykdommer, og de som ikke vil ha vaksinen. Da vil vi hindre pandemier, sier Lind.

Kjersti Bolstad fra Rygge syns det er bra at flere og flere tar kontakt for å vaksinere barna sine.

– Jeg er for vaksine, og syns alle bør vaksinere barna sine. Jeg har selv tre barn, og har vaksinert alle, sier hun til NRK.

Ønsker lovpålagt vaksinering

Jørn Tørremoen

LOVPÅLAGT: Jørn Tørremoen fra Moss mener det bør være lovpålagt å vaksinere barna sine.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Det samme mener Jørn Tørrmoen fra Moss, som synes vaksinering av barn bør være lovpålagt.

– Det handler om å holde vekk sykdommer som har vært farlige, men som nå nesten er utryddet. Ved å la være å vaksinere barna gir man muligheter for at de sykdommene kan komme tilbake, og det har det jo kommet en del eksempler på.

Han tror det er flere som lar være å vaksinere barna sine nå enn tidligere.

– Det virker som det er en trend blant yngre foreldre om at de ikke skal vaksinere barna sine, rett og slett fordi de mener det er en del bivirkninger. Jeg tror risikoen ved å ikke vaksinere er mye større enn de bivirkningene som kan forekomme i svært få tilfeller, sier Tørrmoen.

Den oppfatningen er ikke Grete Lind ved helsestasjonen i Moss helt enig i.

– Kanskje er det bare én til to prosent som ikke vil vaksinere av overbevisningsgrunner, resten er på grunn av mangel på god nok informasjon eller at vi flytter mer enn før, mener hun.