– Avgiftskutt har trigget kjøpelysten

Båtbransjeforbundet Norboat anslår at salget av enkelte motortyper vil øke med hele 20 prosent etter at hestekraftavgiften ble fjernet.

Bjarne Mella

Avgiftskutt har gitt stor økning i salg av påhengsmotorer. Bjarne Mella forteller at han har spart mye penger.

Foto: Joachim Høyer / NRK

Båteier Bjarne Mella har gjort som mange andre, nemlig ventet med båt- og påhengsmotorhandel til etter hestekraftavgiften forsvant.

– De som har kjøpt båt nå i juli har spart noen titusen, avhengig av størrelsen på motoren. På denne ble det spart cirka 50.000, forteller han.

For på alle påhengsmotorer over ni hestekrefter var det før 1. juli en egen avgift på cirka 200 kroner per hestekraft.

To millioner foran fjoråret

Jørn Langvik - daglig leder Krogstadfjorden Marina

Jørn Langvik, daglig leder Krogstadfjorden Marina.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

At det nå er penger å spare merker daglig leder for Krogstadfjorden Marina i Råde, Jørn Langvik.

– Vi ligger nå kanskje to millioner foran fjoråret så langt. Det er en del motorer og båtpakker, sier han.

– Avgiftskuttet har trigget kjøpelysten til folk. Det er helt klart. Folk som har gått og tenkt på det en stund har endelig bestemt seg for å kjøpe. En god del av selve summen er borte på grunn av fjerning av avgiftene, sier Langvik videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fritidsbåter

Lederen for Krogstadfjorden Marina mener avgiftskuttet har trigget kjøpelysten til folk, og flere kjøper båtpakker (illustrasjonsfoto).

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Stor pågang

Erlend Prytz

Daglig leder Erlend Prytz i bransjeforbundet Norboat, tror salget vil øke med 20 prosent.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Erlend Prytz i båtbransjeforbundet Norboat, anslår at salget av motorer til båter opp mot 25 fot, vil øke med hele 20 prosent. En etterlengtet opptur for en bransje som har hatt nedgang siden 2008.

– Fjerning av hestekraftavgiften har utvilsomt hjulpet godt for båtsalget, og sånn sett også for norsk fritidsbåtbransje. Det er kjempepositivt og det trenger vi, sier Prytz.

– Fra mine medlemmer har jeg fått beskjed om at nå er det stor pågang og stor interesse. Vi tror at det er solgt både mer båt- og motorpakker, og også utskifting av gamle motorer som resultat av hestekraftavgiften. Vi er veldig takknemlig for at denne er fjernet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 20.55

  • Omfattende hærverk i Sarpsborg

    En rekke lysstolper i Kulåsparken er utsatt for hærverk og knust, melder Sarpsborg kommune på sine Facebooksider. Politiet ber om tips fra publikum på 02800 for å oppklare hvem som står bak. Hærverket koster kommunen flere hundre tusen kroner i reparasjoner.

    Knust lykt i Kulåsparken
    Foto: Sarpsborg kommune