Hopp til innhold

Svensk økonomi bremser, det gir billigere grensehandel

Verdiskapningen i Sverige bremser opp, dermed minker svenskekrona i verdi.

Grensehandel
Foto: Christopher Oulie / NRK

Svensk eksportindustri sliter, dermed bremser den svenske økonomien ned. Den ventede økningen var på 2,4 prosentpoeng fra andre kvartal i fjor til i år, det stanset på 1,9. Svenskekrona ble da tilsvarende svakere, ifølge tall fra det svenske statistikkbyrået SCB, som E24 omtalte i går: Svensk vekst møter veggen - Makro og politikk - E24

Grei juli

Ståle Løvheim

Større kursforskjeller er musikk i senterleder Ståle Løvheims ører, sammen med det gode været vi har hatt i årets viktigste handlemåned juli.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Men merkes det i grensehandelsområdet? Juli er årets viktigste måned, det sier både senterleder Ståle Løvheim på Nordby Shoppingsenter, og hans kollega Lars Erik Erøy i Töcksfors.

– Dette er musikk i mine ører, de to tingene som gjelder er godt vær og gode kronekurser, sier Løveid ved Nordby. Han regner med en økning i omsetningen i juli sammenlignet med i fjor.

Erøy på Töcksfors Shoppingsenter sier juli har gått greit – ikke fantastisk, men bra.

Lars Erik Erøy

Lars Erik Erøy, senterlederen i Töcksfors, tror de ligger an til å omsette for to prosent mer første halvår i år sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Det har ikke vært noen kjøpesenter-bonanza hos oss heller, men vi har klart oss noe bedre enn de norske sentrene har gjort, sier Erøy.

– Hittil i år ligger vi på to prosent pluss i første halvår, tenker jeg.

– Er det som ventet?

– Det er det. Vi hadde håpet på noe ekstra, men det er langt bedre enn vi kunne frykte.

90 øre for svenskekrona

Nå er svenskekrona verdt 90,74 i norske kroner og øre. Erøy håper den dropper ned mot 80-tallet igjen.

– Nå har kursen de siste dagene endret seg noe i favør til Norge. Den har vært på 91–90 siden påske, og har altså generelt vært relativt bra siden da. Vi håper at forskjellen blir enda litt større, så vi får se 80-tallet. Det vil gi grensehandelen et løft, tror vi.