NRK Meny
Normal

Flere benytter seg av fritt sykehusvalg

Nærmere 1 900 østfoldinger tok i fjor kontakt med tjenesten som kan hjelpe til med å finne sykehuset med kortest ventetid.

Sykehus

Tjenesten «Fritt sykehusvalg» svarer på spørsmål om pasientrettigheter og ventetid. Illustrasjonsfoto.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det syns vi er svært gledelig. At stadig flere av pasientene kjenner til, og bruker sine rettigheter er veldig bra, sier pasientrådgiver Trude Hirgum ved Fritt sykehusvalg i Helse Sør-Øst til NRK.no.

Tjenesten er til for pasienter som har fått en henvisning til behandling. I fjor mottok Helse Sør-Øst 23 450 henvendelser angående fritt sykehusvalg.

– De aller fleste lurer da på hvor det er kortest ventetid, men veldig mye av informasjonen dreier seg også om pasientrettigheter og veiledning om ulike pasientforløp, forteller Hirgum.

Ønsker flere henvendelser

Nesten 1 900 av disse var fra pasienter i Østfold, og det er en økning på åtte prosent fra 2012. Selv om pasientrådgiveren er godt fornøyd med økningen i fjor, skulle hun helst sett at de fikk enda flere henvendelser.

– Vi ønsker selvfølgelig at pasienter og andre som har behov for helsetjenester tar kontakt med oss.

Henvendelser kan sendes via frittsykehusvalg.no, eller på telefonnummer 800 41 004. Hirgum håper nå at enda flere skal få øynene opp for tjenesten.

– Vi ser at fastlegene har en viktig rolle. Det er ofte det første stedet pasienten henvender seg når man trenger helsehjelp. Via fastlegene kan nok tjenesten bli enda bedre kjent, og kanskje også gjennom andre kanaler som sykehusene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK