Og vipps, så var det frost

12 timer etter at meteorologene kunne melde om tidenes varmeste september i Rygge, var høstens første frostnatt i fylket registrert.

En vandring til Linnekleppen

KALDT: Målestasjonen i Rakkestad registrerte høstens første frostnatt i fylket. Stasjonen ligger noen kilometer vest for Linnekleppen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Dette er nok den første frostnatta i Østfold i høst, sier meteorologi-konsulent Jan Inge Hansen til NRK.

Natt til søndag krøp nemlig temperaturen under null på målestasjonen på Rakkestad flyplass.

Det har gjennom natten vært svært varierende temperaturer i fylket, og i Sarpsborg bare et par mil unna, oppgir meteorologisk institutt at det har vært seks grader i natt.

Væromslag

Meteorologen ser ingen grunn til å tvile på målingene som spriker, og mener forklaringen blant annet skyldes hvor målestasjonen er plassert.

– Det er generelt en del kjøligere luft enn vi har hatt i det siste. Det har vært relativt lite vind fra nord som gjør at det blir kaldere. Det har vært lite skyer og mye storm. Når vi da har passert høstjevndøgn, så begynner nettene å bli ganske lange, sier Hansen.

Rekordvarm september

Den første frostnatten kom på oktobers andre natt, etter en rekordvarm september-måned.

Lørdag ettermiddag tvitret meteorologisk institutt at Rygge slo sin septemberrekord fra 2006 med 0,1 grad. Middelteperaturen var 15,1 grader i september. Det har vært gjort målinger i Rygge siden 1955.

Hansen forteller at de endelige værdataene for september ikke er ferdige, og Rygge kan dermed få rekordselskap også fra andre målestasjoner i fylket.

September har nemlig vært svært varm over store deler av landet.

– Vi har ikke fått alle dataene for september, men det er nok en av de to-tre varmeste årene vi har hatt, sier Hansen.