NRK Meny
Normal

Oddekalv krever jordkabel på Hvaler

Norges Miljøvernforbund (NMF) krever at den nye kraftlinjen til Hvaler må legges i jordkabel der det er mulig.

Kurt Oddekalv

SINT: Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv er ikke nådig i sin kritikk av energiselskapenes vurdering av nye luftspenn på Hvaler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det er forkastelig å legge skjemmende luftspenn ved inngangsporten til Hvaler og en nasjonalpark, sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv i en høringsuttalelse.

Det skulle ikke være mulig å vurdere å legge høyspentledning på kystlandskapet Kråkerøy og Hvaler, sier Oddekalv.

Kraftlinjer

Luftspenn vil bli 70 millioner kroner billigere, eller mer, har Hafslund beregnet. Men folkemotstanden er stor.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

– Det er for det første en helt unik natur der. I tillegg er det to sjøområder som er fredet. At ikke Hafslund og Fredrikstad Energi forstår at de ikke må komme med et luftspenn der er ufattelig, sier Oddekalv.

Utredet, men dyrere

Hafslund søkte i mars om jordkabel som et alternativ, i en tilleggsutredning. Beregninger de har gjort at jordkablene blir ca. 70 millioner kroner dyrere. Hafslund skriver i en e-post til NRK Østfold at de står inne for infoen i konsesjonssøknaden, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Motstanden mot høyspentmaster på Hvaler er stor. Ti tusen personer har skrevet under på at de vil ha kabler i bakken. NVE har siste ord i sken, og Norges Miljøvernforbund håper de hører på folket.

– Folk er ganske lei. Vi kan legge sjøkabler til England, men vi kan ikke legge en liten kabel på Hvaler? Jeg syns det er forkastelig, sier Oddekalv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.