Nytt liv på gamle Svinesund

Den norske siden av gamle Svinesundsbrua vekkes til live. Restaurant og bilforretning åpner i juli.

Den norske siden av den gamle Svinesundsbrua vekkes til live etter flere år i dvale.

Kommende helg åpnes ny restaurant på Svinesundsterrassen, og på motsatt side av gamle E6 åpnes om fjorten dager en bilforretning.

Det meste av næringsaktiviteten ved gamlebrua forsvant i 2005, da ny bru sto ferdig.

Les også:

Svinesundterrassen

ARKIVFOTO: Svinesundsterrassen var svært populært reisemål for mange østfoldinger i flere tiår. Turistene fosset inn over den gamle brua, og det oste av aktivitet i området.

Foto: Rainer Prang / NRK

Knutepunktet i Østfold

Svinesundsterrassen var selve "hot spot" i årene 1950 til et godt stykke ut på 80-tallet.

Området var tettpakket med folk, og det var trangt om plassene på Svinesundsterrassen, der østfoldinger og turister kjempet om stolsetene.

Da den nye brua kom i 2005 var det definitivt over for restaurantvirksomhet i lokalene, etter at blant annet AS Veikroer hadde holdt aktiviteten oppe på stedet i mange år.

SE utsikten fra Halden havnevesens Svinesunds-kameraer

Svinesundbruene

Det blir ny aktivitet på gamle Svinesund (i forgrunnen) i løpet av juli. Gamlebrua kan lokke med strålende utsikt over fjorden i begge retninger og utsikt til den nye E6 lenger ut i Ringdalsfjorden.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Gleder meg

Palo Darbandi har i flere måneder pusset opp deler av bygningen knyttet til Svinesundsterrassen. Lørdag kan det bli åpning av restaurant.

- Hvis alt går som det skal, håper jeg at vi er oppe og går med ny restaurant her den 10. juli. Vi starter litt smått og pent med servering inne og ute på terrassen der gamle E6 tidligere passerte, og vi gleder oss over endelig å kunne komme igang, sier Darbandi til nrk.no.

Han har tidligere drevet restaurant og gatekjøkken i Haugesund, men satser nå for fullt ved den gamle grensepassasjen.

- Da jeg kom hit og så utsikten skjønte jeg med en gang at det ligger muligheter her. For et flott sted!, sier Darbandi.

Amerikansk bil

Rundt 40 eldre, lekre amerikanske biler kommer til enhver tid til å være utstilt ved den gamle E6 på Svinesund i nyoppussede lokaler.

Foto: Ill. TA-Bil

Lekre amerikanere

På motsatt side av gamle E6, lå det tidligere en dagligvarebutikk, og der har Tor Arne Storkås etablert seg med T.A.- Bil.

- Vi er i gang for fullt om 14 dager. Vårt spesialområde er amerikanske biler, og vi har drevet primært i Skjeberg og ved Nordby og Løkholmen i Sverige. Nå får vi vår norske base her ved gamle Svinesund, og det er vi veldig glade for, sier Storkås til nrk.no.

Han regner med å få plass til et 40-tall amerikanske biler i lokalene på Svinesund.

Svinesundsbrua

PÅ svensk side av brua ble det i 2008 etablert sitteplasser og utsiktspunkt. Turistene kommer til brua på svensk side i buss, og spaserer ut på gamlebrua for å ta fjorden og bruene nærmere i øyensyn. Nå kan den norske siden av brua få økt aktivitet.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Ønsker mer aktivitet

Både Storkås og Darbandi håper at den aktiviteten de nå setter igang skal bidra til at også andre satser på næringsaktivitet på stedet.

Det var tidligere både informasjonssenter for turisme, bank, butikk og restaurant og kiosk på gamle Svinesund, men alt forsvant da trafikken i all hovedsak havnet ut på den nye brua iover sundet i 2005.

- Det er lokaler tilgjengelige her, og vi håper og tror at også andre vil finne grunn til å etablere seg her ute. Det er et glimrende sted for turisme og gode muligheter for å skape opplevelser, sier Darbandi.