Satser på heldyrket lokalfôr

Over 20 bønder i Østfold skal gi kyrne sine en ny meny. Nå skal kyrne få eget dyrket fôr fra området de er fra.

En som skal få ny egen dyrka meny

NY MENY: Kyrne fra Østfold skal få egendyrket fôr bestående av åkerbønder, raps, havre, bygg, hvete og erter.

Foto: CHRISTIAN NYGAARD-MONSEN / NRK

– Vi vil at kyrne våre skal spise fôr fra eget beite og fra området de er fra. Fôret skal ikke være importert, sier kubonde Tor Jacob Solberg.

Bonden fra Skiptvet står midt på jordet sitt omringet av et titalls kyr. Sammen med litt over 20 andre bønder vil han nå endre kyrnes meny.

– Disse skal skifte kosthold. Vi skal begynne å dyrke vårt eget fôr bestående av åkerbønner, raps, havre, bygg, hvete og erter som skal gi kyrne de ekstra proteinene de trenger i tillegg til gress fra åkeren, sier Solberg.

Bonde som driver med økologisk melk

Bonde Tor Jacob Solberg fra Skiptvet er blant bøndene som skal bytte ut fôret til kuene sine og øke fokus på kortreist mat.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

95 prosent lokalt

Det var for rundt ett år siden den økologiske ideen blomstret frem. Det som er spesielt med bøndenes prosjekt er at nesten alt kyrne spiser vil komme fra området de befinner seg på.

– Det er kun fem prosent som ikke vil være dyrket av oss. Dette er mineraler og salter som ikke kan produseres lokalt, sier bonden.

Bøndene har inngått et samarbeidsprosjekt med Tine og Felleskjøpet. Kommunikasjonssjef i Tine, Sindre Ånonsen, er klar på hvorfor de ville investere i prosjektet.

– De som driver med konvensjonelt fôr i Norge har en andel av norsk fôr på 82 prosent. Vi vil jo ha enda mer norsk fôr inn i produktene våre, så disse bøndene kan sende gode impulser til resten av landet. Det er et fantastisk initiativ med en enorm entusiasme fra dem, sier Ånonsen.

Han påpeker også at de ferdige produktene ikke skal bli dyrere, og at den økologiske melken vil integreres i de andre økologiske produktene de har.

Drøm om Østfold-is

Akkurat hvilke produkter det blir vil ikke bonden snakke om enda, men han er opptatt av at det skal falle i smak hos kunden i butikken.

– Vi merker at forbrukerne er blitt mer opptatt av kortreist mat, og dette vil vi rette oss etter. Det blir også mye mindre transport som gir mindre miljøutslipp. En drøm jeg har, er jo at vi hadde laget en egen Østfold-is med god smak.

– Man må være innovativ og tørre å tenke nytt og vi må tørre å omstille oss, sier Solberg.

Når melkeproduktene skal ut i butikken er ennå vanskelig å spå fordi kornet ennå ikke er høstet.

– Man kan ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, men vi gleder oss veldig til resultatet, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • LO-Haagensen på Ap-liste

    Tidligere leder i LO, Yngve Haagensen, kan havne i kommunestyret i nye Indre Østfold kommune, skriver Smaalenenes Avis. Haagensen er satt opp på nest siste plass på Arbeiderpartiets liste til valget.

  • Pågrepet etter trusler

    Trusler mot personalet på en rusbolig førte til at politiet i Fredrikstad rykket ut og pågrep en person i går ettermiddag. Personen skal avhøres i dag, opplyser etterforskningsleder Rune Albertsen.