NRK Meny
Normal

Ny optimisme ved Erlandsens Conditori

Fylkesmannen i Østfold har opphevet Halden kommunes avslag om brukerstyrt personlig assistanse for en av de tre som driver Erlandsens Conditori i Halden. Dermed fattes det nytt håp om videre drift.

Erlandsen conditori ansatte, ute

Eierne av Erlandsens Conditori Malin Groth Pettersen, Daniel Harbo og Kim Robin Johansen har fattet nytt håp.

Foto: Christin Olsen

De tre som de to siste årene har drevet det tradisjonsrike Erlandsens Conditori i Halden har alle funksjonsnedsettelse. Alle tre har søkt Halden kommune om brukerstyrt personlig assistanse, men dette er avslått av kommunen.

Avslagene fra Halden kommune ble anket inn til Fylkesmannen, og nå foreligger avgjørelse i en av de tre klagesakene. Fylkesmannen har opphevet kommunens vedtak og sendt saken tilbake for ny behandling i kommunen. Frist for nytt vedtak er satt til 20. oktober.

Ny optimisme

Jørn Nilsen er veileder for Erlandsens Conditori, og han forteller om ny optimisme i det lille arbeidssamvirket:

– Vi ser det jo som veldig positivt at Fylkesmannen nå har opphevet kommunens vedtak, og at kommunen må behandle det på nytt igjen. Det er jo snakk om deltagelse i arbeidslivet for personer med en funksjonsnedsettelse. Det er et nytt håp i alle fall, sier Nilsen.

De to andre ankene er fortsatt til behandling hos Fylkesmannen.

– Tror du nå det går veien for Erlandsens Conditori?

– Ja, vi håper at det kan imøtekommes. Vi satser på det. Så den kampen vi har hatt helt siden vi startet, som å få på plass noen rettigheter, kan føre fram, og vi kan få stadfestet at man har de rettighetene, sier Nilsen.

Vinn-vinn-situasjon

– Men Halden kommune har jo dårlig råd, tror du at en ny behandling blir positiv for dere?

– Det er å håpe at de ser at den type arbeidsplasser faktisk er lønnsomt for kommunen. Vi ser at dette er en vinn-vinn-situasjon, mener Nilsen. Han mener at alternativet som kommunen har tilbudt, plasser på dagsenter, er et dyrere alternativ. De det gjelder får en mer meningsfylt hverdag og får drive med noe de ønsker og som de liker å arbeide med, sier Nilsen.

Han mener dette kunne være et fint satsingsområde å utvikle enda flere, mer normaliserte arbeidsplasser for mennesker med funksjonsnedsettelse. Nilsen tror det faktisk vært lønnsomt for kommunen.

Sikret drift ut året

– Hvor lenge kan dere drive nå uten å vite sikkert hva det blir til?

– Vi har fått noen bidrag fra frivillige som sikrer driften ut 2014.

– Så dere bør ha en avklaring i løpet av året for å kunne drive videre?

– Ja det bør vi. Og jeg ser her i fylkesmannens vedtak at kommunen må gjøre det nye vedtaket innen 20. oktober. Så da er det jo litt tidspress på kommunen for å fatte et nytt vedtak, avslutter Nilsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norge vant etter sudden

    Norge slo Slovenia 2–1 etter overtidsspill, og er derfor klar for kvartfinalen i OL. Sarpingen Tommy Kristiansen sørget for at det ble overtid med sin 1–1 skåring. Alexander Bonsaksen avgjorde til slutt kampen. I kvartfinalen møter Norge OUR.

  • Tidligere fylkesvaraordfører død

    Kristelig folkepartipolitikeren Ivar Belck-Olsen fra Hobøl døde torsdag, 86 år gammel. Belck-Olsen var fylkesvaraordfører fra 1979 til 1983 og fra 1987 til 1991. Har var vararepresentant til på Stortinget i tre perioder fra 1977 til 1989. Belck-Olsen var æresmedlem i Hobøl Kristelig Folkeparti.