Nytt datasenter vurderer Halden

Nytt datasenterprosjekt håper erobre datamarkedet via Halden.

Datakabel

FET KABEL I HALDEN. En av Level 3-linjene slynger seg nesten tvers gjennom Halden, og passerer også Ski før den ender opp i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Bevæpnet med historiske industritomter og tykk internasjonal fiberkabel, håper et nytt datasenterprosjekt å kunne erobre markedet.

- Du kan ikke legge datasenter til et sted det ikke er infrastruktur og så bygge infrastruktur dit. Du må legge datasenteret der det er infrastruktur,
sier Peder Nærbø fra Bulk Eiendom til bladet Computerworld Norge.

Bulk Eiendom og Infragreen As skal i samarbeid med en rekke aktører bygge datasentre i Langhus ved Vinterbro, Herøya ved Porsgrunn og ved Saugbrugs i Halden.

Norske Skog Saugbrugs

SAMARBEIDER OM DATAETABLERING. Saugbrugs (bildet) er tilknyttet Norske Skog og Herøya er tilknyttet Norsk Hydro. Disse norske industriveteranene er blitt allierte i prosjektet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Bruker gamle industriområder

Sammen med en rekke partnere er Peder Nærbø på tampen til å bygge tre nye datasentre.

Prosjektene settes i gang via nyetablerte Infragreen AS.

Som eiendomsselskap kan Bulk mye om eiendom, og er store på industribygg; lager-, logistikk- og produksjonseiendom.

Saugbrugs er tilknyttet Norske Skog og Herøya er tilknyttet Norsk Hydro. Disse norske industriveteranene er blitt allierte i prosjektet.

Begge industribedrifter sitter på kunnskap om elektrisitet og bruk av strøm i stor skala.

- Vi kan ikke strøm, men det er noe Norsk Hydro og Norske Skog virkelig kan, sier Nærbø til Computerworld Norge.

Som administrerende direktør i Infragreen har han fått med seg Bjørn Vik, som har vært i telekom-bransjen i vel 15 år, og vært med på å bygge opp flere norske bedrifter i den bransjen.

Fet kabel

Et datasenter trenger foruten strøm og lokaliteter også fiber.

Og fiber har Norge masse av, men svært mye av fiberen som går mot utlandet er i Oslo-området.

Men i nærheten av Saugbrugs og Langhus i Ski finnes det også internasjonal fiber, levert av giganten Level 3, som har en egen infrastruktur på fiber i mer enn 45 kjerneland.

En av Level 3-linjene slynger seg nesten tvers gjennom Halden, og passerer også Ski før den ender opp i Oslo.

Level 3 vil kunne levere sine tjenester til prosjektet, og Infragreen håper på synergier, ved å kunne komme i kontakt med nettverket til Level 3, som er verdens største på trafikkrekkevidde og kundekrets.

Full fart fra 2013

I datasentrene, som nå planlegges, er hver modul 1.050 kvadratmeter i tillegg til omkringliggende tekniske areal, og kan også sammenkobles til større enheter.

I tillegg vil det bli gitt tilbud om utplassering av datasentre i containere innendørs og utendørs, der det bare er å plugge inn med strøm og nettverk.

Herøya og Langhus er forventet å være operative fra slutten av 2013, mens enheten på Saugbrugs i Halden skal være oppe og gå i slutten av 2014.