NRK Meny
Normal

Vil gi Gamlebyen livskraftige fagmiljøer

Byggene i Gamlebyen i Fredrikstad må fylles opp med leietakere på en strategisk måte. Det må skapes miljøer der de som arbeider har glede av hverandre.

Øystein Andersen

Øystein Andersen har vært festningsforvalter i Gamlebyen de siste to årene.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Det er noen av tankene til Øystein Andersen, som nå gir seg etter fire år i Forsvarsbygg, de to siste som festningsforvalter. Det vakte litt oppsikt da trommeslageren «Sporty» i Wig Wam for to år siden fikk ansvaret for Nordens best bevarte festningsby. Denne uken har han sin siste arbeidsdag i Gamlebyen.

Øystein Andersen håper og tror han har satt spor etter seg, og mest av alt ønsker han at Gamlebyen skal få nye, varige og livskraftige fagmiljøer i de mange bygningene forsvaret forvalter:

Strategisk drift

– Driver du med lyd- eller film-produksjon har du stor glede av å jobbe i nærheten av andre som driver med noe av det samme. Er du kunstner har du et fint miljø ved bastion 5 syd i Gamlebyen, sier Andersen som et eksempel.

Men han innser at det kan ta tid å fylle opp de mange byggene og gruppere leietakerne på denne måten.

Morsomme år

– Det har vært to voldsomt artige år, jeg har lært meg masse nytt. Jeg er nok den økonomen i verden som kan mest om brannsikring. Jeg er litt kjekk i dag, jeg påstår veldig mye. Jeg synes det har vært utrolig morsomt. Det er ikke slik at jeg søker meg bort fra Forsvarsbygg eller fra Gamlebyen. Det er mer at jeg søker meg tilbake til controller-virksomheten, sier han.

– Du er ikke bare den første økonomen som har vært festningsforvalter, du er definitivt den første rockemusikeren som har vært det?

– Ja, det tror jeg virkelig. Men, livet består av mange roller. Trommeslageren i Wig Wam, «Sporty» som han kaller seg, som jo er meg da... Det er også en rolle. Man har papparoller, man har litt av hvert av roller her i livet. Wig Wam er hobbyen min, musikken har alltdi vært hobbyen min, selv om jeg har levd av det innemellom. Det er en bit mellom rockemusiker og forvalter, men kanskje ikke så stor som alle tror, sier han.

Helhetssyn

– Hva har du bidratt med som forvalter?

– Jeg tror jeg har bidratt med mange ting. Jeg tror ikke trommeslagerrollen har bidratt med så mye. Men min bakgrunn som controller og det der med helhetssyn, helikopterperspektiv på ting, strategisk tankegang, det tror jeg vil sette sine spor. Man blir ofte opptatt av de daglige ting som forvalter på en festning, man skal løse så utrolig mange oppgaver. Jeg tror jeg har lagt igjen noen frø som vil spire etter hvert. Jeg tror at man vil se fruktene av noe av det jeg har lagt igjen her om ikke alt for lenge, da, sier Øystein Andersen.

– Jeg tror den strategiske tankegangen med grupperinger av leietakere i bygg vil gi gode resultater fremover.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.