Hopp til innhold

Nye funn av helleristninger

Det er avdekket 42 ukjente helleristningsfelt i Østfold det siste året takket være hobbyarkeologen Tormod Fjeld.

Helleristninger

Tormod Fjeld er stadig på tur for å finne helleristninger. Han har fått lov til å merke dem med kritt, men fylkeskonservatoren sier at man skal være svært forsiktig om man finner slike. Denne helleristningen fant Fjeld i Hissingbyområdet i Råde.

Foto: Tormod Fjeld

Det var Moss Avis som først omtalte de ukjente helleristningene.

Tormod Fjeld

Det var i mai Tormod Fjeld begynte med en ny hobby. Nå er han stadig på jakt etter flere funn.

Foto: Privat

Tilfeldigheter førte til at 33-åringen begynte å lete etter merker i fjellet.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden og la merke til noen underlige former i fjellet. Jeg undersøkte dette, og det viste seg å være en helleristning. Etter det fant jeg et skip på et felt som var registrert fra før. Det trigget meg, og da begynte jeg å gå rundt og lete litt, sier han til NRK.

Båtfigurer og skålgroper

Dette var i slutten av mai i fjor. Siden den gang har han registrert 42 nye helleristninger i Østfold.

– De ligger over alt i landskapet. Generelt er de gjerne på større flater hvor man finner mange jorder og åkrer. De ligger også langs det som har vært gamle fjordarmer i landskapet. Så de ligger litt forskjellige steder, opplyser han.

Han sier at han har kontaktet arkeologer som har vært på de ulike stedene og bekreftet funnene. Merkene skal være fra bronsealderen og være nesten 3000 år gamle.

Helleristninger i Østfold

Mange tror at helleristninger er røde, men det er bare merker i fjellet. Fjeld sier det er lettest å få øye på dem når det er mørkt ute og man bruker lommelykt.

Foto: Tormod Fjeld

Fjeld forteller at han har funnet flest båtfigurer og skålgroper, men også noen dyre- og menneskefigurer.

Usikker på betydningen

Ifølge forskning.no har arkeologer forskjellige meninger om hva helleristningene betyr. Noen mener de er knyttet til ritualer eller er laget for å gi beskjeder. Hobbyarkeologen har noen teorier om hva han tror.

– Jeg er også usikker. Men ettersom de strekker seg fra Trøndelag og langt ned i Sverige, er det mulig det kan ha noe med religion eller historiefortelling å gjøre, undrer han.

Fjeld oppfordrer flere til å lete etter helleristninger.

– Det er en sær hobby, men det er spennende å gå rundt og lete. Når man finner noe stiger pulsen flere hakk. Jeg håper at dette kan bidra til øke forståelsen til historien om helleristningen, sier han.

Les også:

Flest helleristninger i landet

Fylkeskonservator og leder av kulturminneseksjonen i Østfold fylkeskommune, Morten Hanisch, sier at det er funnet nær 600 ulike helleristninger fra før i Østfold.

– Det er det området i landet som har flest slike kulturminner og det er ingen overraskelse at det stadig dukker opp flere, sier han.

Hva skal man gjøre om man kommer over slike helleristninger?

– Det første man kan gjøre er å sjekke ut kulturminnesøk.no. Der kan man sjekke ut om det er en helleristning som er kjent fra før. Hvis man ikke finner den skal man kontakte fylkeskonservatoren.

– Det er viktig at man ikke gjør noe med helleristningene, eller begynner å fjerne mose og slike ting for å lete etter flere. En arkeolog vil så dra ut for å dokumentere helleristningen og legge det inn i databasen, forklarer han.