Hopp til innhold

Slik skal nye katastrofer avverges

Beredskapen langs kysten skal styrkes i miljøsårbare områder.

Lasteskipet «Godafoss»

PÅ SKJÆR: Godafoss gikk på skjær midt i nasjonalparken på Hvaler. Mange tonn olje fløt ut i det sårbare havområdet.

Foto: Nyhetsspiller

Minst 2000 fugler døde da Godafoss gikk på grunn midt i nasjonalparken på Hvaler for fem år siden. Nå har Kystverket laget en veileder som skal sørge for at beredskapen er på topp.

– Dette kan bidra til å styrke beredskapen lokalt og at de valgte miljøsårbare områdene kan gis en særlig beskyttelse i en akutt situasjon, sier Kystverkets seniorrådgiver og prosjektleder, Lene Ottesen.

Kartlegge sårbare områder

Kystverket har i samarbeid med NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) utviklet en veileder for utarbeidelse av tiltakskort ved akutt forurensning i miljøsårbare områder.

Tiltakskort er et kjent verktøy for beredskapsstyrker og mye brukt for å beskrive hva man skal gjøre i krisesituasjoner.

– Utarbeidelse av tiltakskort ved akutt forurensning vil bidra til å styrke beredskapen i miljøsårbare områder, ved at de lokale beredskapsstyrkene raskt kan iverksette innsats og forebyggende tiltak på disse lokalitetene.

Godafoss

LENSER: Hvaler kommune var raskt på plass med lenser for å forsøke å samle så mye som mulig, men det er vanskelig å få opp alt.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Her finner du den nye veilederen

Det betyr at beredskapsansvarlige må kartlegge hvilke miljøsårbare områder som skal beskyttes, hvilke strategier og tiltak som kan iverksettes for å beskytte områdene, HMS-forhold, sårbare miljøressurser som plante- og dyreliv, utstyrsbehov, akomstsmuligheter, samt hvor man kan transportere og plassere utstyr.

Video Dyrt opprydningsarbeid

KOSTBART: Opprydningsarbeidet etter Godafoss var omfattende.

Foto: Nyhetsspiller

Plutselig forurensing

Tiltakene skal slå inn ved forurensning av betydning, forurensning som inntrer plutselig, forurensning som ikke er tillatt etter bestemmelse i eller i medhold av forurensningsloven.

Hensikten med en slik veileder er for å ha en nasjonal samordning av hvordan man forholder seg når akutt forurensing truer, gjennom disse tiltakskortene. Det skal være en felles forståelse av blant annet format, kart, bilder og symbolbruk.

– En spesiell takk til Østfolds og Vestfolds IUAer, Fylkemannens miljøvernavdelinger og nasjonalparkforvaltere med flere, for deres arbeid i forprosjektet med utarbeidelse av tiltakskort for nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder. Dette arbeidet har gitt et godt grunnlag for utarbeidelse av veilederen og mal for tiltakskort, sier leder av Kystverkets Beredskapssenter, Helge Munkås Andersen.

Video Tilgriset av olje

DØDE: Mange tusen sjøfugl døde etter Godafoss.

Foto: Nyhetsspiller