NRK Meny
Normal

Ny ulv skutt

Natt til i onsdag ble nok en ulv skutt i ulvesonen, som Stortinget vedtok i 2004.

Ulv skutt i Elverum 20.06.2007

Denne ulven ble skutt i Elverum onsdag 20. juni.

Foto: Ingrid Høsøien Indseth / NRK

Denne gangen ble ulven skutt i Elverum.

Og dette er andre gang på en uke at ulv er blitt skutt i ulvesonen.

- For trange soner

Norges fremste ulveforsker, Petter Wabakken, mener nå ulvesonen skaper for mange konflikter og bør avvikles.

For sonen, som omfatter Østfold, Hedmark øst for Glomma, Oslo og deler av Akershus, er et område der ulven skal kunne leve i grupper uten å bli skutt.

 - Sonene er for små, trange og for lite fleksible. Det er ingen friområder eller pustehull. Innbyggerne i ulvesonen får hele byrden med forvaltningen, noe som skaper konflikter. Motstanden mot ulv blir større og terskelen for ulovlig jakt blir trolig lavere, sier Petter Wabakken til Nationen.

- Klassisk eksempel

Han er ikke overrasket over at ulven i Elverum angrep en saueflokk, for så å bli skutt.

- Dette er et klassisk eksempel. Her slippes det ut sau i et område hvor det er velkjent at det flere år på rad har vært en stasjonær ynglende ulveflokk.

Han mener eksemplet fra Elverum også belyser det dyreetiske aspektet.

- Hvert år slippes det ut sau fra denne besetningen i dette området og hvert år tar ulven som forventet sau i den samme besetningen, sier Wabakken.

Må se ulven i skandinavisk perspektiv

Løsningen er ifølge forskeren å se forvaltningen av ulv i et skandinavisk perspektiv.

- Vi må se den skandinaviske ulvestammen under ett, og da må vi ha en felles regulering av ulv i Skandinavia, sier Wabakken.

(NTB/NRK)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slo mann med balltre

    En mann i slutten av 20-årene er pågrepet og sitter i arrest etter at han sent i går kveld dukket opp hos en mann i 40-årene i Fredrikstad og slo ham med et balltre. Offeret er kjørt til sykehus, trolig er armen brukket. Mannen i 20-årene skal avhøres i løpet av dagen, melder politiet.

  • Tatt av politiet etter bråk

    Fire personer er innbrakt av politiet i løpet av natta etter at de var kranglete på byen. To menn i Moss, én kvinne i Fredrikstad og én kvinne i Halden måtte overnatte i arresten, melder politiet.