NRK Meny
Normal

Dette er Østfolds nye historiske attraksjon

I Formalhagen på Spydeberg prestegård kan man nå rusle rundt i nøyaktig samme omgivelser som da den ble anlagt av presten Jacob Nicolay Wilse på slutten av 1700 tallet.

Wilsehagen i Spydeberg

Formalhagen på Spydeberg prestegård er satt i stand som den var på 1700-tallet. Det var storfint besøk i hagen under åpningen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Åpning av Wilsehagen

Både stortingsrepresentant Ingjerd Schou og kulturminister Thorhild Widvey var til stede på åpningen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Samtidig med grunnlovsmarkeringen satt kulturminister Thorhild Widvey punktum for flere års arbeid med å sette hagen på Spydeberg prestegård i stand.

Nå fremstår formalhagen som den gjorde på slutten av 1700 tallet, en hage hvor både pryd- og nyttevekster skal dyrkes.

– Det er en stor glede og det er en ære å foreta den offisielle åpningen av formalhagen som Jacob Nicolay Wilse en gang la grunnlaget for, sier Widvey.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Wilsehagen i Spydeberg

Hagen ble anlagt av presten Jacob Nicolay Wilse på slutten av 1700 tallet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Takket være Wilse, som etterlot seg nøyaktige tegninger og beskrivelser, og bidragsytere har det vært mulig å gjenskape hagen.

– Samspillet med de offentlige aktørene, fylkeskommune, kommune, riksantikvar og de private har gjort det mulig finansielt. Men det hadde ikke vært mulig uten at man hadde hatt en veldig stor idealistisk venneforening, stiftelse og masse dugnadsarbeid, sier stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H).

Riksantikvar Jørn Holme er også veldig fornøyd med jobben som er gjort.

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme er imponert over hagen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det er imponerende å se hva stiftelsen og frivillige har gjort her i løpet av ett år. De har nærmest gjenskapt en historisk hage fra 1700-tallet. Gjennom undersøkelser av jorda, kart og beskrivelser fra Wilse selv er det gjenskapt et anlegg som viser opplysningstiden i bokstavelig talt, sin fulle blomst, sier han.

Se video:

Østfold har fått en ny historisk attraksjon. I Formalhagen på Spydeberg prestegård, som ble åpnet sist fredag, kan man nå rusle rundt i nøyaktig samme omgivelser som da den ble anlagt av presten Jacob Nicolay Wilse på slutten av 1700 tallet.

Slik så hagen ut på slutten av 1700 tallet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsetter avgjørelse om akuttmottak

    Styret i Sykehuset Østfold tok ikke noen avgjørelsen om akuttmottaket skal utvides. Både Legeforeningen og Sykepleierforbundet mener den foreslåtte utbyggingen ikke vil dekke behovet. Derfor valgte sykehusledelsen å trekke saken fra dagens styremøte.

  • Ny jobb etter valgtapet

    Line Henriette Holten, tidligere stortingsrepresentant fra KrF i Østfold, er ansatt som ny direktør for samfunnspolitikk i fagorganisasjonen Tekna. Hun representerte Østfold på Stortinget mellom 2005-2017, men mistet plassen ved høstens valg.