NRK Meny
Normal

Ny sykkelfest ved grensen

Grenserittet lanserer nytt arragement i Strømstad helt uten blodsmak i munnen.

Grenserittet 2011

SUKSESSRITTET VED GRENSEN BYGGER VIDERE. Racerne i Grenserittet er ikke de eneste som tilbys ritt i 2014. Nå får også mosjonister og barnefamilier et tilbud.

Foto: Kondis.no

Grenserittet, som første gang ble arrangert i prøveåret 1998 - hadde 130 syklister på startstreken.

Det første offiesielle rittet var påfølgende år.

I fjor og de fire foregående årene, var Grenserittet fulltegnet med 7.500 syklister påmeldt i hovedrittet.

Med under-rittene MIDT, UNG og BARN var det i fjor i alt i overkant av 8.000 påmeldte.

Nå får også mosjonister og familier sitt eget løp.

Les også:

Thor Fagereng, sjef Grenserittet

TRENGER NAVNEHJELP. - Vi vil be deltakere og publikum om hjelp til å finne navn på det nye rittet i Strømstad, sier Thor Fagereng.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt/NRK

- Uten blodsmak

Grenserittets hovedritt samler mange konkurransevante syklister hvert år, som dels kjemper for å slå andre og dels ønsker å slå sin egen rekord.

Det nye løpet, som nå er under planlegging i Strømstad, blir "et mykere løp" enn de etablerte.

- Vi ønsker å komme med litt nytt hvert år, og i 2014 arrangerer vi en sykkelfest i Strømstad, definitivt uten blodsmak, sier rittmester Thor Fagereng til NRK.no.

Han forteller at Strømstad-folket har ønsket seg mer aktivitet enn bare å være startsted for Grenserittet, og i år blir ønsket oppfylt.

- Vi har mannskap på plass på lørdagen den 2. august, og når 7.500 ryttere har forlatt Strømstad i retning Halden - den siste rundt klokka 11.00, så rigger vi om, sier Fagereng.

Strømstad-folk, nordmenn og turister får anledning til å sykle en fin runde uten tidtaking.

- Tre mil blir løypa, men det er rikelig anledning til adspredelse, aktiviteter, mat og drikke underveis. Avslutning skjer i parken i Strømsdalen, der det blir fest, sier Thor Fagereng.

Strømstad kommune

MER ENN ET STARTPUNKT. Når hovedfeltet har forlatt Strømstad, ligger en tre mil lang løype klar for alle de som ikke sykler med blodsmak i munnen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Trenger navnehjelp

Det nye rittet har ikke fått noe navn foreløpig, og her vil arrangørene be deltakerne om hjelp.

- Konseptet rundt sykkelfesten er altså spikret, men barnet må få et navn. Og der trenger Grenserittet hjelp fra deltakerne, sier han til NRK.no.

Det skal nå arrangeres en navnekonkurranse, som forhåpentligvis vil engasjere Strømstad-boere og sikkert også nordmenn til å finne det nye navnet på arrangementet.

Hvor og hvordan man skal kunne melde inn sine navneforslag, er så langt ikke avgjort.

- Vår nye prosjektleder for dette arrangementet begynte i jobben sist mandag, så foreløpig er ikke alle biter på plass. Men vi ser for oss at navneforslag blant annet sendes oss via sms, mail og på facebook, sier Fagereng.

For femtende gang gikk Greserittet av stabelen i helga. Med rundt 7.500 deltakere på startsstreken og tusenvis av tilskuere langs løypa, så var det duka for sykkelfest.

Påmeldingene raste på

Da plassene til årets Grenseritt ble lagt ut for salg den 2. februar i år haglet det inn med betsillinger, og 5.000 plasser av totalt 7.500 ble revet bort i løpet av timer.

- Vi har nå justert opp antallet til 6.300 solgte deltakerplasser. Jeg er helt sikker på å få solgt alle de 7.500 plassene også i år, sier rittmesteren.

Foruten hovedrittet, som starter i Strømstad og ender på Fredriksten festning i Halden den 2. august, arrangeres Grenserittet MIDT, UNG og BARN.

De tre tilleggsrittene har begrenset antall deltakere, foregår delvis i aldersbestemte klasser og har blitt avviklet på den norske siden av grensen.

Les også:

Startstreken vil være plassert nøyaktig på Riksgrensen mellom Sverige og Norge.

REGNER MED 1.000. Sykkelrittet Landegrensen i mai i år starter midt på den gamle grensebrua over Svinesund.

Foto: Marcus Millegård / NRK

- Men aller først kommer Landegrensen

Fra arrangørene av Grenserittet tilbys også rittet Landegrensen.

Rittet sykles i grenseland via bygdene Skee, Bullaren, Kornsjø og Prestebakke, samt i bysentrum i både Strømstad og Halden, med start på den gamle brua over Svinesund.

I år går landegrensen lørdag den 31. mai, og kjøres for tredje gang.

- Det er 400 påmeldte til dette landeveisrtitet. Påmeldingskulturen er litt annerledes enn for terrengsyklistene i Grenserittett.

Det er ikke samme tradisjonen for å melde seg på tidlig, og slik regner vi med at det blir i år også, sier Thor Fagereng.

Landegrenen hadde 800 påmeldte i fjor.

- Vi regner med at rundt 1.000 syklister melder seg på i år, og målet er 3.000-4000 årlig, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: