NRK Meny
Normal

Ny storby tar form

Fredrikstad, Hvaler og Råde har utarbeidet en felles plattform for en ny kommune. Den nye kommunen har fått navnet Fredrikstad.

Laster kart, vennligst vent...

Eivind Norman Borge (Frp)

Ordfører i Hvaler, Eivind Norman Borge (Frp), er opptatt av at de tre kommunene skal være likeverdige.

Foto: Anne Ognedal/NRK

I arbeidsdokumentet står det at målet for bygging av Nye Fredrikstad er at en effektiv administrasjon, optimal drift og at økonomisk vekst skal sikre bedre tjenester, både på kort og lang sikt. Posisjonen som en attraktiv nærings- og besøksdestinasjon skal synliggjøres både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Arbeidsdokument

Ordfører i Hvaler, Eivind Norman Borge (Frp), poengterer at det først og fremst er et arbeidsdokument.

– Det er et arbeidsdokument som vi skal legge frem for videre politisk behandling i kommunestyrene og bystyret i Fredrikstad. Det er en veileder i forhold til hvordan en eventuell avtale skal se ut til slutt, om det kommer så langt, sier han.

Les også:

Utfordringer

Borge sier at det er en del utfordringer som i denne omgang ikke er kommet med.

– Hvis vi slår oss sammen, er det en del overordnet regelverk vi må se på. I dag er de rikspolitiske retningslinjene utarbeidet for hver enkelt kommune. Ikke spesifikt, men det gjelder hvordan vi skal utvikle samfunnet bestående av en kommune. Det kan være boligbygging, kommunikasjon, alt mulig. Det kan bli en stor utfordring hvis vi slår oss sammen, for da vil ikke Hvaler kommune som område lenger være en egen kommune. Da vil rikspolitiske retningslinjer gjelde for Fredrikstad kommune. Da tror jeg vi vil se langt større utstrekning av sentralisering.

Er dette et steg i riktig retning?

– Nei, sett fra mitt ståsted er det ikke det. Jeg har ikke vært for noen kommunesammenslåing, sier han.

– Et spennende dokument

René Rafshol

Ordfører i Råde, René Rafshol, er svært positiv til den nye plattformen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik

Ordfører i Råde, René Rafshol (H), sier det er et grundig arbeid som ligger bak.

– Det er en spennende plattform som det er jobbet grundig med. Vi har gått gjennom alle de viktigste områdene for en eventuell ny kommune. Jeg synes det har vært et spennende arbeid og det er et spennende dokument som er klart, sier han.

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård er positiv til en eventuell sammenslåing.

– I Fredrikstad er vi positive og tror at en noe større kommune i Østfold er bra med tanke på at det skjer sammenslåinger også andre steder, sier han.

Nygård tror Fredrikstad kommune kan dra nytte av å ha slått seg sammen med andre kommuner tidligere.

– Vi består jo av fem tidligere kommuner. Fredrikstad har kompetanse på å bygge en ny kommune som består av flere lokalsamfunn, sier Nygård.

Dersom kommunestyrene i Fredrikstad, Hvaler og Råde i juni 2016 ønsker å gå videre med å bygge Nye Fredrikstad, vil søknad om sammenslåing bli sendt før 1. juli 2016. Om søknaden godkjennes, kan den nye kommunen etableres fra 1. januar 2020.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To biler i brann ved Råde stasjon

    Nødetatene har slukket en brann i to biler i Råde. Bilene sto parkert ved Råde jernbanestasjon i Karlshus.

    Bilbrann ved Råde stasjon
    Foto: Mattis Veine Karterud