Hopp til innhold

Metanolsiktede: Vi er ikke skyldige

- Det blir tøft for ofrene å måtte forklare seg enda en gang, sier bistandsadvokat Ole Gramstad Jensen.

 

Metanol (illustrasjonsbilde)
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Han representerer tre av ofrene som overlevde metanolforgiftningen.

- De er frustrerte over at de må gjenta historien sin gang etter gang, og at de må rippe opp i dette. Samtidig har de jo forståelse for at det er sånn rettssystemet fungerer, sier Gramstad Jensen.

- Visste ikke at spriten var farlig

Borgarting lagmannsrett behandler ankesaken mot de tre mennene som i Moss tingrett ble dømt til henholdsvis 12, 8 og 4 års fengsel.

Alle de tre tiltalte erklærte seg ikke skyldige da saken startet i dag. Det er satt av tre uker til ankesaken der både skyldspørsmålet og straffeutmålingen skal vurderes på nytt.

To av mennene ble dømt for giftdrap på to personer, og for å ha forårsaket alvorlige skader på ytterligere seks personer som drakk spriten.

- Min klient har hele tiden hevdet at han ikke innførte spriten til Norge, og han visste heller ikke at denne var farlig da han solgte den videre, sier advokat Bjørn Haugen.

Han representerer mannen som i tingretten ble dømt til 12 års fengsel, og som har blitt utpekt som en av hovedmennene.

- Det han har erkjent ansvar for er omsetning av sprit innenlands, sier Haugen.

Ernest Tell, som forsvarer den andre av de såkalte hovedmennene, er av samme oppfatning, og sier hans klient mener han er uskyldig dømt.

Metanolsaken

Den 6.september 2002 går alarmen på sykehuset Østfold da en voksen kvinne blir lagt inn med metanolforgiftning.

To dager etter blir nok en person lagt inn med samme type forgiftning.

Det viser seg at det er livsfarlig smuglersprit i omløp og ingen kjenner til hvor mye som er solgt.

Og flere blir syke. I løpet av høsten legges 11 pasienter inn på sykehusene i Fredrikstad og Moss med alvorlige metanolforgiftninger.

Bare rask og omfattende behandling med dialyse gjør at de fleste slipper unna uten varige men.

Politiet får raskt vite hvem som har smuglet spriten inn i landet. Men problemet er at spriten er solgt til flere mellommenn som igjen har solgt den til en rekke kunder over hele østlandsområdet.

Politiet er fortvilet og advarer folk mot å drikke enhver form for smuglersprit.

Saken tar en alvorlig vending da to menn fra Moss dør etter å ha drukket metanolholdig sprit.

18 døde

Utover høsten blir stadig flere syke og stadig flere dør rundt om i hele landet. To og et halvt år etter at saken ble kjent hadde 18 personer mistet livet etter å ha drukket metanolsprit. 30 hadde vært lagt inn på sykehus for livsviktig behandling

Politiet har siden høsten 2002 gjennomført en av de største etterforskningene noensinne. Over 200 personer har blitt bøtelagt eller fått fengselsstraffer for å ha kjøpt eller solgt sprit.

Etterforskningen har vist at spriten kom fra en fabrikk i Portugal og at den trolig ble blandet ut med metanol fordi mafiaen der nede ønsket å spare penger. Deretter ble spriten smuglet inn til Norge av to grupperinger som ikke visste om hverandre.

To østfoldinger ble tiltalt for å ha smuglet inn et parti på 6400 liter metanolsprit, mens Erik Fallo innrømmet å ha smuglet inn flere titusen liter av den samme spriten.

Ingen av hovedmennene erkjente at de visste at spriten inneholdt metanol da de solgte den.

Ingen nye opplysninger i saken

Ifølge aktor i saken, Tor Henning Knudsen, vil det være ytterst få forandringer i bevis- og vitneførselen i denne saken, i forhold til saken i tingretten.

- Det er en fullstendig ny prøving av saken. Det aktoratet vil fokusere på er å få belyst saken på alle mulig måter, noe som også ble gjort i tingretten, sier Knudsen.

Det er satt av tre uker til saken i Borgarting lagmannsrett.