Ny rettsrunde for drapsdømt 81-åring

I dag starter ankesaken mot mannen som ble dømt for å ha skutt og drept sin egen kone på Grålum i fjor.

Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad forsvarer den 81 år gamle mannen i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Mannen ble dømt i tingretten til 13 års fengsel tidligere i år. Ifølge dommen var det «hevet over enhver rimelig tvil at tiltalte skjøt sin kone i hodet med rifle».

– Etter min oppfatning bærer dette preg av en ren henrettelse, og en villet handling, sa statsadvokat Anne Christine Stoltz i sin prosedyre.

81-åringens forsvarer Harald Otterstad fulgte umiddelbart opp med at en eventuell dom ville ankes i sin helhet.

Ren gjentakelse

Tirsdag må 81-åringen møte til ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Han kommer der til å gjenta sin forklaring fra tingretten.

– Det kommer til å bli en ren gjentakelse av runden i tingretten. Han er fremdeles klar på at skuddet ble avfyrt ved et uhell, og det kommer han til å gjenta i lagmannsretten. Han er fast bestemt på å bevise sin uskyld, forteller Otterstad.

Mannen fortalte i tingretten at han bare skulle skremme kona etter en krangel og at skuddet ble avfyrt ved et uhell, da beinet hans knakk sammen under ham.

Drap på Grålum i Sarpsborg

81-åringen ble pågrepet av politiet utenfor sin egen bolig 17. mars i fjor.

Foto: Glenn Johansson

– Dårlig form

Ifølge Otterstad er mannen svekket av at han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet for drapet i mars i fjor. Hele veien har 81-åringen anket fengslingskjennelsene han har fått i de ulike rettsinstansene.

– Han er i dårligere form enn han noen gang har vært og det ville vært gunstig for ham hvis han kunne fått litt fri fra fengsel for å samle seg. Vi har anket og anket og anket, og i den siste runden i lagmannsretten var det en av dommerne som ga oss medhold. Det ga oss et lite håp, forteller forsvareren.

Det er satt av fire dager til behandling av saken i Borgarting lagmannsrett. Saken skal behandles i lokalene til Sarpsborg tingrett.