Hopp til innhold

Du får en nye sjanse i kveld

Gikk du glipp av nordlyset? Fortvil ikke, nå får du en ny mulighet.

Nordlys over Saltnes

VAKKERT: Polarlyset var å se flere steder i sør mandag kveld. Tirsdag kveld og natt får du en ny mulighet. Dette bildet er fra Saltnes i Østfold.

Foto: Tor Renè Stryger / NRK

Bildene strømmer ut via sosiale medier, og på Meteorolgisk institutt får de tilsendt videoer, bilder og meldinger i et sett.

– Det er jo helt fantastisk, det er jo virkelig fint å se nordlyset, sier meteorolog John Smits til NRK.

– Bra aktivitet

Polarlys (aurora polaris) er et lysfenomen som utspiller seg i en avstand på mellom 90 og 200 kilometer over bakken, og som kan observeres på nattehimmelen i områdene rundt de magnetiske polene.

John Smits

MØRKT: Meteorolog John Smits sier det er viktig at det er skikkelig mørkt, og at du må se mot nord.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Mens man nærmest vasser i det i nord, ifølge Smits, er det sjeldnere i sør, selv om polarlyset opptrer både i nord og i sør.

I nord kalles det for nordlys (aurora borealis, som egentlig betyr morgenrøden i nord), og på den sørlige halvkule kalles det for sydlys.

Ifølge Smits er det flere muligheter til å se det vakre lyset også tirsdag.

– Vi skal ikke se bort fra at det er å se i natt igjen. Det blir bra aktivitet flere netter etter at det har blitt høstmørkt, så det er bare å kikke ut mot nord og ha litt tålmodighet.

Gikk du glipp av det spektakulære synet i går, har Smits følgende råd for tirsdagskvelden.

– Det må være mørkt, så den beste tiden er sen kveld og tidlig natt. Mange går kanskje og legger seg, men det er altså muligheter også i natt.

Nordlys over Våler

VÅLER: Nordlyset er ikke så ofte å se i sør, men i disse dager har himmelen blitt fargelagt i vakre farger. Her fra Våler i Østfold.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Sola påvirker

Ifølge Nordlysobservatoriet dannes nordlys av en mengde ladede partikler som slynges ut fra solen med voldsom hastighet, også kalt solvind.

Nordlyset dannes når disse partiklene kolliderer med gasser i jordens atmosfære og tar fyr.

Og det er denne uendelige mengden lysglimt fra partikler fra solen som da danner nordlyset.

Fargen på nordlyset er ofte gul-grønn, men kan noen ganger få en markert rødlig tone. Det kan også ta form av diffuse skyelignende flater av grå-grønn farge.

Nordlysaktivieteten varierer med aktiviteten i forbrenningsprosessene på sola, og kan variere fra dag til dag, og over lengre perioder, også i sykluser som strekker seg over flere år. Og det har vært perioder på flere tiår da nordlyset var en sjeldenhet.