NRK Meny
Normal

Ny motorvei kan bli skiløype i vinter

Eidsberg kommune ber vegsjefen om å få bruke deler av den nye firefelts E 18 til lysløyper i vinter.

Ny e18-åpning

Den fire kilometer lange strekningen fra Laugslett til Homstvedt er ferdig, men blir ikke åpnet for trafikk før til sommeren.

Foto: NRK

Erik Unaas

Eidsberg-ordfører Erik Unaas ønsker å lage skiløyper på den nye E18-strekningen.

Foto: NRK

Den fire kilometer lange strekningen fra Laugslett til Homstvedt er ferdig, men blir ikke åpnet for trafikk før til sommeren.

– Om det er ett sted vi kan få til gode løyper uten mer enn et par-tre centimeter snø, så er det på en e18-trase.

LES OGSÅ:

Måtte utsette åpningen av strekningen

Statens vegvesen måtte utsette åpningen av veistrekningen med åtte måneder fordi fylkesveien som skal lede trafikken inn på den nye E18 er for dårlig.

Målet var å åpne fire kilometer av E18 strekningen mellom Laugslet og Homstvet i oktober, men vegvesenet ombestemte seg. Dermed kan det i stedet bli skiløyper.

– Vi har allerede spurt folk med preppemaskiner om de vil hjelpe oss. Dette er et morsomt opplegg som de har lyst til å være med på. Det blir en gang i livet vi kan ha skiløyper åtte kilometer med løyper på en slik vei, sier Unaas.

– Hva om det ikke blir snø?

– Da kan vi kanskje gå på rulleski i stedet, det er flere muligheter. Veien er avstengt og ligger der innbydende og fin.

LES OGSÅ:

Motorvei til besvær

E18-parsellen gjennom Indre Østfold har vært forfulgt av flere hendelser som har skapt problemer og økte kostnader.

Mellom Krosby i Askim og Knapstad i Hobøl ble den nye veien raskt ødelagt av telehiv. Den gangen var det fordi det var brukt for store steiner i forsterkningslaget.

Den lille øyenstikkeren «Blodrød høstlibelle» sørget for at prosjektet ble fordyret med 15 millioner kroner.

Ved myrområdet rundt Brutjern i Ørje, like ved svenskegrensen, finnes den største forekomsten av denne arten i Norge. Og akkurat her skal den nye E18 gå.

– Det har gjort at vi måtte ha en mye lenger bru enn det vi hadde tenkt, uttalte prosjektleder Elin Bustnes Amundsen til NRK.no i fjor.


SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: