NRK Meny
Normal

Her skal det bli færre ulykker

Rådesletta på riksvei 110 skal få såkalte rumlefelt. – Det har bra effekt når det gjelder å få færre skadde og drepte, sier seksjonsleder Elisabeth Bechmann i Statens vegvesen.

Rådesletta i gråvær med forkjørsveiskilt og grønt riksvei 110 skilt.
Foto: Anne Ognedal / NRK

Når 80- sonen fra Ørmen til Karlshus i Råde skal asfalteres i år blir det frest spor i den nye gule stripen. Det vil fortsatt være lov å kjøre forbi der det er tillatt i dag, men når man krysser midtstripa vil det kjennes som en vibrasjon i bilen.

– Det har en svært god effekt når det gjelder møteulykker, vi får mindre farlige forbikjøringer, sier Bechmann.

Rumlefelt hjelper

Statistikk fra rundt 400 strekninger i Norge viser at antall ulykker ble redusert med 40 prosent og skadde og drepte med 60 prosent når vanlige midtstriper ble byttet ut med rumlefelt, forteller senioringeniør Finn Gulbrandsen i Statens vegvesen.

I Østfold har forsterket midtoppmerking blitt laget på riksvei 19 i Moss og mellom Ørje og Melleby på E 18. Nå står Rådesletta for tur, mens resten av riksvei 110 mot Fredrikstad må vente.

– Vi ser først og fremst på strekninger med fartsgrense 80 kilometer i timen. Bechmann begrunner det med at konsekvensene av en møteulykke er størst ved hastigheter over 70. Det er fartsgrensen veien videre mot Fredrikstad.

Må vente på asfaltering

På Skårasletta i Fredrikstad er fartsgrensa 80. Der var det en dødsulykke i vinter. Statens vegvesen har foreløpig ingen planer om å gjøre noe med merkingen på denne strekningen.

-Det har noe med asfaltprogrammet å gjøre. Når vi skal legge ny asfalt vil vi vurdere på strekninger med høy hastighet og høy trafikk om det er mulig med slik forsterket midtoppmerking.

- Så det betyr at det ikke skal asfalteres på Skårasletta i år?

- Nei, så vidt jeg vet skal det ikke det, sier Bechmann.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Promillekjørte med barn i bilen

    En kvinne i 40-åra er anmeldt for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand med tre mindre barn i bilen i Sarpsborg søndag kveld. Kvinnen tilsto å ha tatt sterke medisiner. Førerkortet er beslaglagt og barnevernet er orientert, melder politiet.

    Laster Twitter-innhold
  • Oppfordrer til Donald-klikk

    Flere Østfold-politikere oppfordrer folk om å stemme på Fredrikstad som en by som får en egen Donald-historie. Kampen står mellom Fjærdrikstad, Hahahamar, Trandheim og Stavander. Fredrikstad ligger 700 stemmer bak Hamar søndag kveld, 3,5 time før avstemningen stenger.

    Laster Twitter-innhold