Ny Karl XII-bok i oktober

Valdisholm Forlag skal gi ut en bok om svenskenes beleiring av Fredriksten festning  i 1718 og Karl XIIs skjebne.

Karl den XII`s likferd. Maleri av Gustaf Cederström i 1884
Foto: Maleri av Gustaf Cederström i 1884

Det er Kjeld Th. Magnussen som har skrevet manuset til det som etter planen skal bli boken ”Fredrikstens beleiring 1718”.

Boken, som er tenkt utgitt i oktober i år, tar for seg de dramatiske begivenhetene som fant sted i og rundt Fredriksten festning i 1718.

Fredriksten festning, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

En mystisk død

Historien om Karl XII og Fredriksten festning er både haldensernes egen lokalhistorie, og samtidig verdenshistorie.

Det var i Halden, som tidligere het Fredrikshald, at svenskekongen døde, og lokalbefolkningen ga sine liv og brant sine hus, for å bli kvitt svenskehæren.

Kong Karl XII var på begynnelsen av 1700-tallet en fryktet hærfører, og la under seg store deler av Europa.

Dels brukte han svenske soldater, som var utkalt i krig delvis mot sin vilje, men han benyttet også profesjonelle leiesoldater, som knuste motstanderne der de rykket frem.

I Sverige omtales Karl XII som "heltekongen" eller "krigerkongen". Han ble konge i 1697 15 år gammel, og fikk med sine hærer i ryggen stor og ledende makt i Europa.

Krigerkongens død ved Fredriksten festnings murer ble for Sveriges del slutten på en epoke som stormakt.

Kommunen støtter bokprosjektet

- Magnussens manus er blitt lest med interesse her i forlaget og vi har allerede hatt én gjennomgang av teksten. Manus bygger på en betydelig kunnskap om emnet og innebærer en kritisk vurdering både av forhistorien, festningsverkets forutsetninger, beleiringen og parkanlegget, skriver Tore Stubberud i søknad til Halden kommune.

I følge Halden Dagblad mener Stubberud manuskriptet gjennomgår både den sakkyndige litteratur og andre kilder, og forfatteren tviler seg igjennom tidligere forfatteres resonnementer.

Utvalg for kultur og idrett behandler søknaden tirsdag 6. februar, og rådmannen innstiller på at Halden kommune bidrar med 30.000 kroner i bokprosjektet, skriver Halden Dagblad.

Også flere lokale banker, Østfold fylkeskommune, Mansbachs Stiftelse, Fredriksten festnings venner og Forsvarsmuseets venner støtter bokutgivelsen.

Rundt 1 000 bøker skal trykkes.