Sykdommen har tidligere blitt oppdaget i Tyskland, Sveits og Tsjekkia. Totalt åtte tilfeller har blitt påvist. Tre av dem i Sverige, skriver dn.se.
Forskerne mener at smitten spres fra smågnagere via flått og til mennesker. Det anslås at 10 prosent av flått og ni prosent av smågnagerne i Sør-Sverige bærer på sykdommen.
Man må regne med at sykdommen også finnes i Norge, det mener Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.
– Denne bakterien er ikke påvist i Norge, men de har undersøkt fem ulike steder i Sør-Sverige og fant bakterien på alle stedene. Det er derfor vi kanskje må regne med at den finnes i Sør-Norge også, sier han til NRK.no.
- Les også:
Ikke alle rammes av bakterien
Alle de som har blitt påvirket hittil har fått nedsatt immunforsvar. Sykdommen gir influensaliknende symptomer med langvarig høy feber, hoste og smerte.
Det første tilfellet som ble funnet i Sverige var sommeren 2009. En 77 år gammel man fra Gøteborg-området fikk høy feber og bevisstløs. Under behandling fant legene blodpropp i både bein og lunger.
Men Ottesen mener at folk flest ikke bør frykte bakterien.
– Den er sjelden, det er ikke noen folkesykdom i det hele tatt. Den rammer kun de som fra før har et veldig nedsatt immunforsvar, sier han.
Også de andre svenskene som har blitt syke er i 60- og 70-årsalderen.
Det er uklart hvorfor sykdommen gir blodpropp, men flere grunner er mulig.
– Når kroppen ikke klarer å ta hånd om en infeksjon i blodet, kapsler den inn infeksjonen i en blodprodd, sier professor ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, Christine Wennerås, til dn.se.
Les også: