NRK Meny
Normal

NVE krever strøm-svar fra Fortum

Fortum må svare for det ustabile strømnettet i Hobøl, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Fortums driftssentral i Sarpsborg

Fortums driftssentral i Sarpsborg. Selskapet setter nettproblemene i Hobøl høyt på dagsorden denne uken.

Foto: Fortum Norge / Pressefoto

En rekke strømbrudd jule- og nyttårsuka har ført til at NVE ber Fortum Distribusjon sende inn en rapport. Tundt tusen abonnenter i Tomter var strømløse julekvelden og natta. Og de mistet den igjen tredje juledag.

I tillegg har Fortum selv gitt ut varsler om at nettet i området har vært utstabilt.
NVE krever rapport fra Fortum distribusjon etter en rekke strømbruddene i Hobøl i jule og nyttårshelgen.

Julaften mistet rundt tusen abonnenter på Tomter strømmen, og noen fikk den først tilbake første juledag.

- Lørdag 28. desember var strømmen borte i mellom 15 og 16 timer, sier Bjørn Næss fra Tomter.

Når det først går galt er Fortum Distribusjon flinke til å rette feilene, mener Næss, men Tomter-mannen er også klar på at det er en del å hente inn på forebygging.

- Problemet ligger i forebygging og viljen til å holde infrastrukturen i orden, og der mener jeg at de har vært for dårlige.

Arne Søiland

NVE har svarene klare om noen uker, sier kommunikasjonsrådgiver Arne Søiland.

Foto: Privat

Det er NVE som har ansvaret for å kontrollere at nettselskapene gjør jobben slik de skal. Rapporten de nå ber om vil gi svar i løpet av noen uker. Svaret kan bli et pålegg til Fortum om å øke ressursbruken og oppgradere nettet i Hobøl.

- Det kan bli at vi ser at her har vedlikeholdet vært for dårlig, eller at beredskapen har vært for dårlig. Det sier kommunikasjonsrådgiver Arne Søiland i NVE.

- Vi vil kunne se om noe spesielt har skjedd eller om noe burde ha vært gjort annerledes, når vi får rapporten om noen uker.

Fortum har så langt nøyd seg med å henvise til interne møter om problemene når det gjelder kommentarer. Nettselskapet skal også møte Hobøls ordfører Håvard Wennevold Osflaten senere i uka.

 Mellom jul og nyttår mistet innbyggerne strømmen flere ganger. Nå frykter de at hyppige brudd skal gå utover sikkerheten. For når bygda blir mørklagt, forsvinner også all tilgang til internett og mobilnettet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lastebil forårsaket kjedekollisjon

    En lastebil var årsak til kjedekollisjonen ved Susebakke i Mysen. Lastebilen kjørte inn i en bil som igjen traff bilen foran. Føreren av lastebilen blir anmeldt og får førerkortet beslaglagt, melder politet. En av personbilførerne er kjørt til legevakt med nakkesmerter.

  • Gutt lettere skadd i ulykke

    Det er en ung gutt som er blitt påkjørt i Spydeberg. Han er ikke alvorlig skadet, men har smerter i en ankel, ifølge politiet.