NSB kutter avganger

Passasjerene strømmer til togene til og fra Göteborg, men NSB kutter i tilbudet.

Markedsansvarlig NSB øst, Terje Andersen

Markedsansvarlig NSB øst, Terje Andersen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Fra desember går NSB ned fra fire til tre daglige avganger hver vei mellom Halden og Göteborg.

Markedssjef for Østfoldbanen, Terje Andersen i NSB forteller at det er en avgang på ettermiddagen og et tog grytidlig om morgenen som skal kuttes ut.

– Det får negative konsekvenser for innbyggerne i Dalsland, inklusiv Trollhättan og Vänersborg. De sier at det finnes et arbeidsmarked i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad, nå blir reisemulighetene dårligere, sier utredningsleder Jan Efraimsson i Västra Götlands region.

De har betalt NSB for å kjøre denne strekningen i Sverige.

Stor helgetrafikk

Men mens togene mellom Oslo og Göteborg i helgene har stor trafikk, er det få som reiser med disse pendleravgangene til og fra Sverige, forklarer Andersen.

– Når vi ser trafikktellingene, har nok ikke de tallene vist seg å indikere stor etterspørsel. Og når man ser på avgangstiden 04.35 fra Göteborg mandag til fredag, har det vært veldig få reisende i disse togene.

Nå har NSB varslet Västra Götalands region at de mangler tog til å kjøre morgen og ettermiddagsavgangen mellom Halden og Göteborg. De vil prioritere reisende i Norge.

Pendlerne i Norge først

– VI må være forutsigbare for pendlerne og de som skal av gårde på tur i hverdagen ellers også, så vi klarer å komme inn med et nytt togsett hvis vi får utfall. Det er forventningen til kundene.

NSB Regiontog mellom Halden og Göteborg hadde 5,9 prosent flere passasjerer de fire første månedene i 2016, sammenlignet med samme periode i 2015. Året før var trafikkveksten enda større med nesten 13 prosent.

Norge og Sverige jobber sammen for å bedre togtrafikken over grensen blant annet med en felles utredning om dobbeltspor. Efraimsson mener det gir et dårlig signal når det nå blir kuttet i avganger.

– Vi vil jo gå videre å bygge ut jernbanen mellom Trollhättan og Halden og på sikt dobbeltspor, så det blir negative signaler om NSB nå drar ned på den trafikken som går i dag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full fyr i bil

    E6 Jonstenkrysset – Åsgårdkrysset i Østfold: Redusert framkommelighet i retning mot Sarpsborg pga. brann i kjøretøy. Nødetatene på stedet. Full fyr i bilen som står på vegskulderen. Ingen personer skadet. Trafikken går greit forbi i venstre felt.

  • Står uten dyrepoliti

    Øst politididtrikt står for øyebliket uten et dyrepoliti selv om politidistriktet siden i fjor høst har fått øremerkede midler til å slå ned på nettopp kriminalitet mot dyr og miljø. Årsaken til at dyrepolitet står uten etterforskere, er den store bunken med overgrepssaker som har hopet seg opp hos politiet. Etterforskerne er derfor overført fra dyrepolitiet.