NRK Østfolds første distriktssjef har gått bort

NRK Østfolds første sjef – Elnar Seljevold – døde natt til lørdag, 81 år gammel. Det var uventet. Han var i fin form helt til det siste.

Elnar Seljevold
Foto: NRK

Elnar Seljevold 1934–2016

I NRKs historie er det bare noen ytterst få som har vært sjef for to forskjellige distriktskontorer. Seljevold var en av dem: for Finnmark 1969–77 og for Østfold 1981–90. Og det var faktisk ingen andre enn han som i tillegg kunne skilte med å ha vært utenrikskorrespondent utenfor Skandinavia. I perioden 1977–80 var han NRKs mann i Sovjetunionen, som også ble hans spesialområde. Han overtok etter Jahn Otto Johansen, og Hans-Wilhelm Steinfeld ble hans etterfølger.

Omstridt ledervalg

Etter tiden i Moskva – og via Forsvarets Høgskole og programlederjobb i Dagsrevyens kveldssendinger – ble han i 1981 sjef for det planlagte NRK Østfold. I NRK-sammenheng var det en tilsettingsprosess uten sidestykke i distriktshistorien. Flere sentrale politikere, kulturpersoner og næringslivsfolk i Østfold skrev brev til NRKs styre og advarte i realiteten mot Seljevolds kandidatur. De ville heller ha en som hadde tilknytning til og erfaring fra Østfold. Kringkastingssjef Torolf Elster syntes dette var en svært utidig innblanding i NRKs affærer, og satset på at Seljevold skulle få ansvaret for å bygge opp NRKs 14. distriktskontor. Det hele roet seg, og den nye distriktssjefen sjarmerte i løpet av kort tid sine tidligere skeptikere, ikke minst på grunn av en sterk profil i lokalmiljøet.

Pionertid

For de syv medarbeiderne som var med på starten av NRK Østfold i 1982 ble de første årene en pionertid for å få til et best mulig fylkesdekkende medium. For Seljevold var det utvilsomt en krevende periode, både internt og eksternt. Helt fram til 1987 var sendetiden delt med storebror Østlandssendingen i Oslo – en uheldig bastardløsning som heldigvis forsvant etter fem år. Og på 1980-tallet kom jo nærradioene på banen – med storoffensiv ikke minst i Østfold.

Elnar Seljevold
Foto: NRK

Det var nettopp situasjonen med nærradioenes oppsving i hele landet som gjorde at Seljevold i 1990 fikk i oppgave å lede opplæringen av nye nærradiomedarbeidere. Dette var samarbeidsprosjekt mellom NRK og Institutt for Journalistikk i Fredrikstad, og ble på mer enn én måte et lurt trekk fra taktikeren Einar Førde som var ny kringkastingssjef. Totalt 400 medarbeidere fra nærradioene deltok på disse kursene.

Hedret av Kongen

Elnar Seljevold var gjennom alle år en skattet foredragsholder. Han hadde inngående kunnskap om Sovjetunionen/Russland, men engasjerte seg også på flere områder, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I 2011 ble han av Hans Majestet Kongen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Seljevold behersket til fulle – og trivdes godt i – den formelle, offisielle rollen som NRKs fremste representant i fylket på 1980-tallet. Men det var også andre sider som åpenbarte seg for oss som kom tett innpå ham: Han var en usedvanlig snill mann – et velmenende, hjertevarmt og omtenksomt menneske som lett lot seg bevege.

NRK Østfolds ve og vel var han også opptatt av til det siste. Det viste han ikke minst med sin vitale og sprudlende tale under NRK Østfolds julelunsj for under en måned siden.

Våre tanker går til hans nærmeste familie, som han var så glad i. Og på vegne av alle oss i NRK Østfold: Takk, Elnar.

Jørn Enger