NRK Meny
Normal

Norwegian avviser politikritikk

Norsk politi klager over at flyselskapet Norwegian ikke leverer ut passasjerlister til grensekontrollen ved Moss Lufthavn Rygge. Selskapet sier det bare følger loven.

Norwegian
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen

Flyselskapet Norwegian avviser at de nekter politiet innsyn i sine passasjerlister.

Krever skriftlig henvendelse

Norwegian følger personvernloven og krever skriftlig henvendelse fra politiet før de gir ut listene over hvem som er ombord. Det sier informasjonsdirektør i Norwegian, Anne Grethe Ellingsen.

- Vi samarbeider gjerne med politiet. Men vi krever en skriftlig henvendelse, og det har kanskje vært litt tungvint for politiet. Vi forholder oss til loven og til Datatilsynet, sier Ellingsen.

Politiet har uttrykt misnøye med at flyselskapet har nektet å gi ut passasjerlister til grensekontrollen ved Moss lufthavn Rygge.

- Listene er et viktig verktøy for politiet

Politiet mener at slike lister er et viktig vertøy for politiet.

- Det kommer personer til Moss Lufthavn Rygge som er etterlyst, og da har vi muligheter til å se det på forhånd. Så det er for å gjøre en bedre jobb på og ved lufthavnen at vi ønsker å se passasjerlistene, sier lensmann John Kasper Hermansen i Rygge.

Må lage bedre rutiner

Det må lages bedre rutiner mellom flyselskaper og politiet når det gjelder utlevering av passasjerlister, mener Datatilsynet.

- Det er et poeng at når politiet henvender seg til et flyselskap for å få passasjeropplysninger, må de vise at de har tillatelse, sier spesialrådgiver i Datatilsynet, Guru Slettemark, til NTB.

Politiet har full rett til å kunne kontrollere passasjerer, men det må skje ved bedre rutiner enn det skjer i dag, sier Slettemark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene