NRK Meny
Normal

Slakter skjæreavdelingen i Sarpsborg

74 ansatte i 63 årsverk ved Norturas skjæreavdeling i Sarpsborg sies opp når jobbene flyttes til andre Nortura-anlegg.

Nortura Sarpsborg

Nå er det endelig bestemt at skjæreavdelingen ved Nortura Sarpsborg blir flyttet.

Foto: Daniel Kolbeinshavn / NRK

Skjæreaktiviteten flyttes fra Sarpsborg til Nortura sine anlegg ved Tønsberg, Steinkjer, Rudshøgda og Forus. Nortura skriver i en pressemelding at de aller fleste vil bli tilbudt jobb andre steder i konsernet eller i ledige stillinger i andre avdelinger i Sarpsborg.

Blir mer konkurransedyktig

Arne Kristian Kolberg

Konsernsjef Arne Kristian Kolberg har besluttet å legge ned skjæreavdelingen.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Det var i oktober 2016 at de utredet en eventuell flytting av skjæreaktiviteten. De kom frem til at dette ville gi bedre kapasitetsutnyttelse og styrke Nortura sin konkurransekraft.

– Vi har mer kapasitet i Nortura enn det vi har behov for. Vi ønsker å utnytte kapasiteten vår best mulig i et tøft marked, og derfor legges skjæringen i Sarpsborg ned, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg til NRK.

Hvor mange av de ansatte i skjæreavdelingen kan få jobb i Sarpsborg?

– Vi setter i gang en gjennomgang med hver enkelt nå. Vi har en klar ambisjon om å hjelpe alle medarbeiderne som blir berørt over i andre stillinger, enten i Nortura-selskapet eller i andre virksomheter. Jeg kan ikke si eksakt om hvor mange som kommer til å bli værende i Sarpsborg, sier han.

Men har dere ledige stillinger da?

– I et såpass stort selskap som Nortura er det alltid det som kalles turnover. Det vil si at det er noen som slutter, og det er noen som begynner. Nå sørger vi for at vi ikke ansetter noen nye utenifra når det er noen som slutter. Det er de som allerede har en jobb i Sarpsborg som blir tilbudt stillinger som blir ledige, sier han.

Les også:

– En tung dag

Tony Aleksander Danielsen

Tillitsvalgt Tony Aleksander Danielsen sier at de ansatte tar beskjeden svært tungt.

Foto: Daniel Kolbeinshavn / NRK

Tillitsvalgt ved Nortura Sarpsborg, Tony Aleksander Danielsen, sier at det er en tøff dag.

– Det synes jeg er en veldig tung beskjed å få. Det er 74 personer som blir rammet. Det er en tøff dag for de ansatte her i Sarpsborg, sier han.

Danielsen sier at de ansatte har vært involvert i hele prosessen.

– De ansatte har blitt informert underveis om hvordan arbeidsgruppen har jobbet dette frem, og hva som er blitt lagt frem for konsernet. Det har nok til tider vært veldig tøft. Spesielt etter at rapporten var levert inn fra arbeidsgruppa til styringsgruppa hvor man da avventet en beslutning.

Danielsen sier at de ansatte er skuffet over at det bare er avdelingen ved Sarpsborg som rammes.

– Det er en forståelse for at det er en høy kapasitet for skjæring i Nortura, men det er ikke forståelse rundt at det kun er Nortura Sarpsborg som er blitt sett på, sier han.

Felles forståelse

Konsernsjefen sier at det er en naturlig forklaring.

– Vi vurderer til enhver tid hva som er riktig struktur på fabrikkene i Nortura. I fjor satte vi i gang en vurdering av hvordan vi bruker skjæreavdelingene våre på en best mulig måte. Den gangen fikk vi en enighet og en felles forståelse på at det nå er Nortura Sarpsborg vi ser på, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Falt 7-8 meter fra festningen

    Laster Twitter-innhold
  • Fallulykke på Fredriksten festning

    To personer skal være involvert i en fallulykke på festningen i Halden. Nødetatene har rykket ut. Skadeomfanget er ikke kjent.