Hopp til innhold

34 kommuner åpner døra for kjernekraft

Nå er Norske kjernekraftkommuner formelt etablert. Den nyvalgte lederen kommer fra kjernekraftkommunen Halden.

GE-Hitachi Nuclear Energy

Norske kjernekraftkommuner ble formelt etablert 31. mai 2024.

Grafikk: Modell fra GE-Hitachi Nuclear Energy

– Jeg er ikke noen positiv kjernekraft-Messias som har som mål å overtale alle andre, sier Fredrik Holm.

Men Høyres ordfører i Halden fremsnakker gjerne kjernekraft. Holm mener kjernekraftverk kan sikre levestandarden og levesettet vi er vant til.

Siste fredag i mai ble Norske kjernekraftkommuner formelt etablert, og Holm ble valgt som leder. Siden organisasjonen ble opprettet i november 2023 har han ledet interimsstyret.

Nå tar han ledertrøya i Norske kjernekraftkommuner.

Ordfører Halden

Fredrik Holm er nyvalgt leder av Norske kjernekraftkommuner

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Vil løfte kjernekraftdebatten

De siste årene har stadig flere blitt positive til tanken om kjernekraft i Norge.

Flere sier ja til kjernekraft hvis det betyr billigere strøm. Men langt fra alle opplever kjernekraft som et trygt valg. Disse ønsker Holm å nå.

– Vi ønsker å få en grundig debatt. En høflig, saklig diskusjon basert på fakta, sier den nyvalgte lederen.

Jeg vil at alle de som er skeptiske, nysgjerrige, kritiske og som har spørsmål, blir med på diskusjonen på en nysgjerrig og ordentlig måte. Ikke med en aktivistisk tilnærming, men bidra til at vi får det kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å fatte gode beslutninger i framtida.

Stadig flere kommuner er med

I dag har Norske kjernekraftkommuner 34 kommuner som medlemmer. Dessuten har to fylkeskommuner fattet vedtak om medlemskap.

Nå har organisasjonen holdt sitt første ordinære årsmøte. Hvis kjernekraft skal inn i det norske kraftsystemet, ønsker de å være i førersetet.

Organisasjonen skal ivareta kommunenes rettigheter og interesser ved en eventuell etablering av kjernekraft i kommunen, opplyser Holm.

– Det er kommunene som skal balansere alle hensyn til både klima, gassutslipp, energiproduksjon, arbeidsplasser og naturnedbygging. Det er kommunene som styrer dette, så jeg tenker Norske kjernekraftkommuner vil bidra på en veldig positiv måte inn i det utredningsarbeidet som starter nå snart.

Komfortabel med kjernekraft

Den nyvalgte lederen har levd tett på forskningsreaktoren i Halden. Den ble satt i drift i 1958 og ble en del av bybildet i Halden.

– På mange måter er vi blitt husvarme. Vi har jo hatt en liten atomreaktor midt i byen vår i mange tiår. Det er ingen som har merket noe negativt til det. Snarere tvert imot har det vært et kjempeløft for utviklingen og moderniseringen av Halden, sier Holm.

Fredrik Holm, rektor i Halden

Fredrik Holm har blant annet bakgrunn som rektor.

Haldenreaktoren ble tatt ut av drift i 2018. Nå er det Norsk nukleær dekommisjonering (NND) som har fått oppdraget med å rydde opp etter de norske atomanleggene.

Hvor atomavfallet skal lagres på kort og lang sikt, er ennå ikke avgjort. Det må på plass, mener Holm.

– Det er uinteressant å diskutere oppbygging av ny kjernekraft i Norge før vi har en bunnsolid løsning for håndtering av avfallet.

Les også Jakter på fast fjell som kan skjerme atomavfall fra nye istider

Geolog Øystein Nordgulen utforsker steiner i Halden.

Regjeringen varsler utredning av kjernekraft

Norske kjernekraftkommuner er blant mange som har etterlyst en offentlig utredningen av kjernekraft.

Energiminister Terje Aasland (Ap) har nå kommet de i møte.

Kjernekraft er en utfordrende og kompleks energikilde som reiser en rekke problemstillinger vi ikke har svar på i dag. Regjeringen har derfor varslet at det skal nedsettes et offentlig utvalg som skal utrede de ulike sidene ved kjernekraft.

Å framskaffe et oppdatert og solid kunnskapsgrunnlag er ikke en beslutning om at vi skal ha kjernekraft i Norge i framtiden, skriver energiministeren til NRK.

Terje Aasland

Energiminister Terje Aasland varsler offentlig utredning av kjernekraft

Foto: William Jobling / NRK

Ifølge energiministeren har kjernekraft vært utredet i Norge før, men ikke siden 1978.

Den nyvalgte lederen for Norske kjernekraftkommuner er svært glad for den varslede utredningen.

Jeg tror at dette her vil svares ut på en god måte. Men jeg er ikke noen positiv kjernekraft-Messias som har som mål å overtale alle andre. Det er ikke Norske kjernekraftkommuner heller, sier Holm.

Les også Slik lurte norske atomforskere verden

Atomreaktoren i Halden.