NRK Meny
Normal

Norsk politi har siktet Espen Lee

Espen Lee og tre andre personer er siktet for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse. Politiet sier etterforskningen er uavhengig av saken på Kypros, men forsvarer John Christien Elden bestrider dette.

Espen Lee, tidligere Lie

SIKTET: Espen Lee er av norsk politi siktet for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse. Politiet på Kypros har henlagt saken.

Foto: Anders Engen Sandén / NRK

Ekstorpedo Espen Lee og to andre nordmenn ble fredag deportert fra Kypros, elleve dager etter at de ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt å hente den tre år gamle dattera til en norsk forretningsmann tilbake til Norge.

Nå er alle fire siktet i Norge for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse, melder VG. Siktelsene ble tatt ut onsdag.

– Det pågår en etterforskning her i Norge, den er uavhengig av saken på Kypros. Utover det kan jeg ikke kommentere noe nå, sier jourhavende jurist Bendik Hermansen i Øst politidistrikt i Østfold til VG.

Politiet skal ifølge VG ha ransaket boligene til alle fire samtidig som tre av dem var på vei hjem fra Kypros.

Parodisk, sier Elden

Advokat John Christian Elden i retten

FORSVARER: John Christian Elden.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Espen Lees forsvarer John Christian Elden bestrider politiets fremstilling av at dette er to uavhengige etterforskninger.

– Dette er litt parodisk. Norsk politi har brukt så lang tid på å behandle begjæringen fra kypriotisk politi at kypriotene i mellomtiden har henlagt saken før norsk politi reagerer. Da kommer man med en ny siktelse som allerede er henlagt av kypriotisk politi fordi det ikke finnes bevis for den, kommenterer Espen Lees forsvarer John Christian Elden.

– Politiet sier etterforskningen er uavhengig av saken på Kypros. Hva sier du til det?

– At han da bør ta en kikk på både lovboken og faktum. En henlagt sak i et europeisk land er i praksis også avgjort i alle andre. Og når Kypros sier det ikke en gang er bevis for planlegging, foreligger det åpenbart ikke et straffbart forsøk etter norsk rett, svarer Elden til NRK.

Ifølge Elden beslagla norsk politi Espen Lees mobiltelefon på Gardermoen, den samme mobiltelefonen han hadde fått igjen av kypriotisk politi da han ble løslatt.

Elden hevder det ikke er nye faktiske opplysninger i saken.

– Hva sier Espen Lee til dette?

– Han stiller seg bare hoderystende til dette. Jeg tar det for gitt at denne saken snart blir oppklart og henlagt også i Norge, sier Elden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkulykke i Rygge

    Alle nødetatene er på vei til en trafikkulykke på E6 i Rygge. Ulykken skal ha skjedd i nordgående retning, opplyser politiet på Twitter.

  • Gressbrann i Rakkestad

    Brannvesenet har rykket ut til en gressbrann i Ørneveien i Rakkestad. Øst 110-sentral skriver samtidig på Twitter at de minner om totalforbudet mot bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark.