NRK Meny
Normal

Norsk honning blir mangelvare

Den kalde, våte sommeren har gått kraftig utover honningproduksjonen.

Bidronning

Birøktere rundt om i hele landet opplever et dårlig honningår.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Lokal honning blir mangelvare i butikkene i år.

– Sesongen har vært som været, det har vært dårlig. Når været er dårlig legger ikke bidronninga nok egg fordi det er lite å hente pollen og nektar fra, sier birøkter Rune Johannessen.

Halvert produksjon

Til Østfold Biutstyr på Årum i Fredrikstad leverer birøktere fra hele Østlandet honningen sin. I år er derimot leveransen langt mindre enn vanlig.

– Jeg er veldig fornøyd hvis jeg får inn 15.000 kilo i år, sier Johannessen.

Det er halvparten av hva han fikk i fjor.

Han forteller at en gjennomsnittlig honningproduksjon ligger på rundt 35-40 kilo honning per kube i løpet av en sommer.

Les også

Dårlig utsikt også for lynghonning

En varm sensommer kan hjelpe noe på situasjonen, men sesongen for sommerhonningen er allerede på hell. Det spøker også for lynghonningen mange steder i landet.

– Jeg har selv kjørt biene mine til Femund som normalt sett pleier å være et eldorado for lynghonning. Men de har jeg vært oppe og foret nå fordi de rett og slett holder på å sulte ihjel. Så de kommer jeg til å hente ned nå snart, sier Johannessen.

Lillian Nyborg har bier for første sesong denne sommeren, men er fornøyd selv om det er snakk om små mengder.

– I én av tre kuber har jeg fått 9,5 kilo, men for meg er det helt fantastisk. Det er jo et produkt som er gull verdt, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK