NRK Meny
Normal

Norsk honning blir mangelvare

Den kalde, våte sommeren har gått kraftig utover honningproduksjonen.

Bidronning

Birøktere rundt om i hele landet opplever et dårlig honningår.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Lokal honning blir mangelvare i butikkene i år.

– Sesongen har vært som været, det har vært dårlig. Når været er dårlig legger ikke bidronninga nok egg fordi det er lite å hente pollen og nektar fra, sier birøkter Rune Johannessen.

Halvert produksjon

Til Østfold Biutstyr på Årum i Fredrikstad leverer birøktere fra hele Østlandet honningen sin. I år er derimot leveransen langt mindre enn vanlig.

– Jeg er veldig fornøyd hvis jeg får inn 15.000 kilo i år, sier Johannessen.

Det er halvparten av hva han fikk i fjor.

Han forteller at en gjennomsnittlig honningproduksjon ligger på rundt 35-40 kilo honning per kube i løpet av en sommer.

Les også

Dårlig utsikt også for lynghonning

En varm sensommer kan hjelpe noe på situasjonen, men sesongen for sommerhonningen er allerede på hell. Det spøker også for lynghonningen mange steder i landet.

– Jeg har selv kjørt biene mine til Femund som normalt sett pleier å være et eldorado for lynghonning. Men de har jeg vært oppe og foret nå fordi de rett og slett holder på å sulte ihjel. Så de kommer jeg til å hente ned nå snart, sier Johannessen.

Lillian Nyborg har bier for første sesong denne sommeren, men er fornøyd selv om det er snakk om små mengder.

– I én av tre kuber har jeg fått 9,5 kilo, men for meg er det helt fantastisk. Det er jo et produkt som er gull verdt, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.