NRK Meny
Normal

Norges nye Stavanger?

Skjærhalden bringer ikke akkurat tankene i retning begrepet "oljeeventyr". Men Hvalers ordfører ønsker nå statlig hjelp til en storstilt satsing på biodrivstoff utvunnet fra alger.

Skjærhalden, Hvaler
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Østfold bør bli intet mindre enn landets laboratorium for en ny fastlandsøkonomi, mener Eivind Norman Borge.

Det er snaut tre uker siden fem Høyre-ordførere i Østfold tok til orde for at Østfold bør være et ledende energifylke når oljen tar slutt. I en kronikk i Nationen nevnte de for eksempel Borregaard som et lokomotiv i satsingen.

Nå bringer Hvalers ordfører tankene videre til landets politiske ledelse.

– Ny, bærekraftig industri

På Hvaler har vi med stor interesse notert oss forslaget fra våre ordførerkolleger i Askim, Eidsberg, Halden, Moss og Råde om å bruke Østfold som laboratorium for en ny, bærekraftig industri, skriver Borge i et brev til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og landbruksminister Sylvi Listhaug.

Eivind Normann Borge (FrP)

– Vi ser at det er mulig å produsere alger i en nesten ubegrenset mengde i våre farvann og sjøområder, sier Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge.

Foto: NRK

De nevnte ordførere kommer også inn på Østfolds potensial for produksjon av marin eller «blå» biomasse. Dette er selvsagt riktig for store deler av Østfoldkysten, men trolig mer dekkende for Hvaler enn for de fleste andre, fortsetter Hvalers ordfører.

– Vi befinner oss i enden av utløpet til Glomma, sier Eivind Norman Borge til NRK.

– Elva fører med seg mye næringsstoff ut i sjøområdene våre.

– Vi ser at det er mulig å produsere alger i en nesten ubegrenset mengde i våre farvann og sjøområder.

Storsatsing på gang

I flere land, særlig USA, har forskningen på alger som bioenergi kommet langt. Til nå har produksjon av biomasse til oljeutvinning vært landbasert og dyrt, noe som fører til lav konkurransedyktighet og høyt konfliktnivå med andre industrier som er avhengige av dyrkbar mark.

Det er også en stor utfordring at det koster svært mye å komme i gang.

Statoil har i flere år vært med på den amerikanske satsingen. I et intervju med Teknisk Ukeblad fra 2009 sier Statoils prosjektleder for biodrivstoffutvikling, Sjur Haugen, at Obamas regjering har lagt mye til rette for å løse utfordringer og å forske videre på sjøbasert oljeutvinning fra alger.

– Vi har valgt å gå inn i dette prosjektet fordi det er gode støtteordninger i USA. Og amerikanerne har lang erfaring med dyrking av alger til andre formål enn energi. I tillegg er det et ekstra godt miljøprosjekt fordi algene tar opp nitrogen og fosfater, sa Haugen da til TU.

Trenger statlig hjelp

Skal Hvaler bli alge-energiens Stavanger må det en statlig storsatsing til, mener Hvalers ordfører.

– Da er vi avhengig av at regjeringen også er med på dette, på lik linje med at myndighetene gikk inn i oljesektoren og investerte veldig mye penger.

Borge sier at Østfolds mulige fremtid som energiprodusent langt fra bare kan ses ut ifra algene som gror i Glommas utløp.

– Vi snakker også om andre typer energikilder. Vi har Østfoldskogen, blant annet. Her ser vi vel nesten hele Østfold som et laboratorium i sin helhet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.