Norges mest brukte tollautomat

Fortollingsautomaten på Svinesund ga mer til statskassen enn de andre automatene i landet til sammen i 2010.

Fortollingsautomat på Svinesund

Denne automaten har betalt seg selv og vel så det siden den ble installert på Svinesund i januar i fjor.

Foto: Tomas Berger

Fortollingsautomaten på Svinesund var i fjor den mest innbringende i hele landet.

Mer enn i resten av landet samlet

Det ble fortollet for over 1,2 millioner kroner ved automaten på Svinesund, noe som er litt over det de andre 11 automatene i Norge innbragte til sammen.

Her er de nøyaktige tallene fra Tollvesenet: På Svinesund ble det i 2010 fortollet alkohol- og tobakksvarer på fortollingsautomaten for 1 236 863 kroner.

På alle fortolllingsautomatene i landet ble det i 2010 fortollet alkohol- og tobakksvarer for 2 344 057 kroner.

– Slipper kø

Det som gjør automaten særlig attraktiv for de som skal fortolle varer, er at de slipper kø, sier kontorsjef for grensekontrollen i Tollregion Øst, Wenche Fredriksen.

– Vi har veldig mye trailertrafik her, og det blir ofte mye kø. Men ved hjelp av automaten kan folk fortolle tobakk og alkohol uten å stå i kø. Dette er det mange som har funnet ut og benytter seg av, sier Fredriksen.

Automaten ble installert i januar i fjor, og Fredriksen tror at etterhvert som tilbudet blir bedre kjent, vil den bli en enda større inntektskilde for Tollvesenet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fortollingsautomat på Svinesund

Kontorsjef for grensekontrollen i Tollregion Øst, Wenche Fredriksen.

Foto: Tomas Berger/NRK

Mest vin fortolles på automat

Hun forteller at det særlig er øl, vin, sprit og tobakk som fortolles på automaten, og vin topper listen. Det gjelder også for landet forøvrig. Tollvesenets tall viser at folk fortollet vin for 1,5 millioner kroner på fortollingsautomatene omkring i landet.

Av Tollvesenets tolv fortollingsautomater i Norge står åtte på de mest trafikkerte flyplassene, en på fergeterminalen i Kristiansand, to på båtene som går mellom Oslo og Kiel, samt en på Svinesund.

– Kan føre til mindre smugling

Så spørs det om denne forenklede fortollingsmåten vil gjøre det mindre fristende å kjøre på grønn sone selv om man har handlet mer enn kvoten. Det tror ihvertfall Wenche Fredriksen.

- Ja, det tror jeg. Nå kan folk gå inn på tollkontoret og utføre en enkel tjeneste og raskt reise videre med god samvittighet, sier hun.