Norge advares av Russland etter utlevering

Russiske myndigheter mener forholdet til Norge blir påvirket av beslutningen om å utlevere den russiske statsborgeren Mark Vartanyan til USA.

Mark Vartanyan i sofa

Mark Vartanyan har ventet i Kongsvinger fengsel på den endelige beslutningen om en utlevering til USA, der han er siktet for medvirkning til utvikling av hacker-programvare. Den beslutningen kom tirsdag. Onsdag kom de russiske reaksjonene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det er over to år siden den russiske statsborgeren Vartanyan ble pågrepet på jobb i Fredrikstad av Kripos. Han jobbet som datautvikler i utviklerselskapet Dignio. Pågripelsen skjedde på vegne av det føderale amerikanske politiet, FBI.

Bjørnen brummer, løven tier

Beslutningen om utlevering ble tatt tirsdag. Onsdag reagerte det russiske utenriksdepartementet sterkt på avgjørelsen om å utlevere Vartanyan.

– Dette er en politisk motivert beslutning, sier talskvinne Maria Zakharova til nyhetsbyrået TASS.

– Norge har nektet å lytte til gjentatte russiske oppfordringer om en upartisk og objektiv tilnærming til saken, fortsetter Zakharova.

Det russiske utenriksdepartementet sier videre at utleveringen vil påvirke det bilaterale forholdet mellom Norge og Russland i fremtiden.

Det norske utenriksdepartementet henviser på sin side til Justisdepartementet, som svarer at de ikke uttaler seg om enkeltsaker.

Varetekt i over to år

Mark Vartanyan

Mark Vartanyan har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i Fredrikstad i oktober 2014.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Amerikanerne mener Mark er delaktig i utviklingen av Citadel, en såkalt trojaner.

Dette er dataprogrammer med skjulte funksjoner som vanligvis benyttes av datakriminelle i vinnings hensikt.

Trojanere utveksles, utvikles og utvides stadig. Etter å ha overvåket en fildelingstjeneste mener FBI at de kan bevise at Vartanyan har vært innblandet i å utbedre feil i Citadel. Vartanyan har hele tiden nektet straffskyld.

Les mer om Mark Vartanyan:

Til NRK har han sagt han frykter at han etter en utlevering vil få svi på grunn av det kjølige forholdet mellom Russland og USA. Han frykter også at han må ta til takke med en såkalt «plea bargain», altså at påtalemakten og forsvareren gjør en avtale seg mellom før saken i det hele tatt kommer opp i retten.

Truet rettssikkerhet

– Mark er generelt takknemlig og glad for den støtten han har fått av den russiske ambassaden i Norge.

Det sier advokatfullmektig Kirsten Vikesland Mæhle, som sammen med advokat Frode Sulland har representert Mark Vartanyan i norsk rett.

Spesielt er advokatene usikre på om Vartanyan får den rettssikkerheten han har krav på, og en sjanse til å konfrontere sine anklagere i en amerikansk rett.

Risikerer årtier i fengsel

– Vi vet at 97 prosent av føderale saker går som «plea bargain»-saker. Fordi sakene har veldig høye strafferammer, og man har da muligheten til å redusere straffen betraktelig. En ordinær hovedforhandling er tidkrevende, kostbar og ikke minst veldig risikabel, sier Vikesland Mæhle.

Vartanyan kan risikere å måtte sone flere tiår i amerikansk fengsel, hvis han blir funnet skyldig. I Norge begynner listen av måter en utlevering kan stanses på å bli kort.

– Vedtaket er jo endelig. Vi må vurdere om vi skal gå rettens vei og stevne staten. Men det er vurderinger vi må ta i samråd med Mark på fredag, sier Vikesland Mæhle.