Hopp til innhold

En av fem nordmenn vil grensehandle mer

Undersøkelse viser at økte tollsatser og fjorårets "smørkrise" har satt spor hos forbrukerne.

Grensehandel

NEDSLÅENDE FOR NORSK HANDEL. Etter at de økte tollsatsene ble vedtatt i høst, sier nesten 20 prosent av de spurte i undersøkelsen at de kommer til å handle mer i Sverige i tiden fremover.

Foto: Rainer Prang / NRK

I løpet av det siste året har nordmenn allerede handlet for 10 prosent mer i Sverige, enn for samme periode et år i forveien.

11,9 milliarder kroner har nordmenn brukt på dagsturer til utlandet fra 3. kvartal 2011 og til og med 3. kvartal 2012 viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Julen er handelsstandens viktigste høytid, og mange er allerede godt i gang med juleforberedelsene.

På svensk side forventer man å sprenge tidligere års handelsrekorder.

Les også:

Hamstrer smør i Sverige

FJORÅRETS SMØRKRISE HAR SATT VARIGE SPOR. I fjor handlet nordmenn mye svensk smør over grensen. For å hindre en ny smørkrise har Tine i høst fått anledning til å importere smør med nedsatt toll.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Mistet tillit med "smørkrise"

I fjor hadde Norge en "smørkrise", som bidro til at mange nordmenn reiste til Sverige for å være sikker på å få kjøpt smør til julebaksten. Myndighetene satte ned tollen på importert smør for å løse smørkrisen før jul i fjor.

Også i år må smør importeres, noe mange bønder mener tyder på en feilslått markedsregulering av meieriprodukter.

Og det er ikke bare bøndene, som er misfornøyd og har mistet tillit til norske leveranser og butikker, viser fersk undersøkelse fra den svenske grensehandelskjeden EuroCash NRK.no har fått tilgang til.

Tillitskrisen kommer på toppen av at det i høst ble kjent at tollsatsene på en rekke oster og kjøttprodukter øker, og kan føre til at disse varene blir dyrere i norske butikker.

Les også:

EuroCash, Svinesund

KAN VENTE SEG MER BESØK. EuroCash-undersøkelsen er gjort med 1 017 nordmenn fra hele landet. 20 prosent av de som svarte i undersøkelsen vil handle mer i Sverige.

Foto: Rainer Prang / NRK

En av fem vil handle mer i Sverige

Den nylig gjennomførte undersøkelsen EuroCash presenterer viser at mange nordmenn fortsatt er både skeptiske og kritiske til både norske butikkers leveringsevne og priser på mat.

Undersøkelsen er gjort av Infact i november i år. 1 017 nordmenn over 18 år fra hele landet deltok i undersøkelsen.

De viktigste punktene fra undersøkelsen er:

· Etter at de økte tollsatsene ble vedtatt i høst, sier nesten 20 prosent av de spurte i undersøkelsen at de kommer til å handle mer i Sverige i tiden fremover

· I Oslo er tallet på de som vil handle mer i Sverige, høyest: 35 prosent sier de vil krysse grensen på grunn av de økte tollsatsene

· Over 10 prosent av de spurte sier de har liten eller ingen tiltro til at norske butikker kan levere nok produkter som smør, ribbe og pinnekjøtt

· Det er de mellom 18 - 29 som er mest skeptisk: Over 16 prosent i denne aldersgruppen har liten eller ingen tiltro til at norske dagligvarebutikker kan levere denne julen

Les også:

Olav Thon åpner nye Nordby Supermarket

Olav Thon åpner nye Nordby Supermarket


Sky is the limit

Det ser ikke ut til at nordmenn går lei av å handle i Sverige, og derfor bygges det stadig flere og større butikker langs grensen på svensk side.

Den 18. november i år åpnet nye Nordby Supermarket sine rundt 10 000 kvadratmeter med dagligvarer. Her forventer man, at det skal omsettes for en milliard kroner årlig.

Den gamle avdelingen av Nordby Supermarket og MaxiMat på Nordby har i flere år ligget på aller øverste salgstopp blant svenske dagligvarebutikker.

På dagsturer til utlandet fra 3. kvartal 2011 og til og med 3. kvartal 2012 handlet nordmenn for 11,93 milliarder kroner.

Antall dagsturer økte med en prosent, fra 6,58 millioner turer til 6,65 millioner turer i den samme perioden, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Ikke overrasket

Thomas Angell i organisasjonen Virke Handel sier til NRK.no at han ikke er overrasket over resultatene i undersøkelsen.

- Det var smørkrise i fjor, og tidligere år har vi sett mangel på ribbe og pinnekjøtt før jul. At de som bor relativt nær grensen til Sverige - kloke av skade - nå vil grensehandle mer, er ikke rart, sier han.

Han mener markedsreguleringen i Norge først og fremst har til hensikt å bidra til at matvareprodusentene ikke får for lave priser, men at ordningen i liten grad hensyntar forbrukerne.

- Hadde denne markedsreguleringen vært innrettet mot forbrukerne, ville dette bildet ha sett helt annerledes ut, sier Angell.

Hvor ofte handler du i Sverige?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.