NRK Meny
Normal

Nordmenn svømmer i svensk vin og øl

Tørste nordmenn handler alkohol i Sverige som aldri før. Tall fra Systembolaget viser at nordmenn kjøpte 1,5 millioner liter øl, vin og brennevin i Sverige i august.

Polvarer, vinmonopol
Foto: Rainer Prang / NRK

- De små systembolagene i grensenære strøk hadde omtrent ikke hatt alkoholsalg hvis det ikke hadde vært for nordmennene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) til NTB.

Øl og brennevin

Det er Systembolagets egen statistikk der de ser på forskjellen mellom normal og faktisk alkoholhandel i filialene, som danner grunnlaget for tallene.

Totalt handlet nordmenn 101.000 liter brennevin, 656.000 liter vin og 727.000 liter øl i Sverige i august.

Dette er 5,1 prosent mer enn i august 2006, og spesielt er det øl og brennevin nordmenn kjøper mer av enn noen gang tidligere, med en økning på henholdsvis 10,2 og 6,8 prosent.

I årets første åtte måneder økte norskehandelen på Systembolaget med 4,2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.