NRK Meny
Normal

Nordmenn svømmer i svensk vin og øl

Tørste nordmenn handler alkohol i Sverige som aldri før. Tall fra Systembolaget viser at nordmenn kjøpte 1,5 millioner liter øl, vin og brennevin i Sverige i august.

Polvarer, vinmonopol
Foto: Rainer Prang / NRK

- De små systembolagene i grensenære strøk hadde omtrent ikke hatt alkoholsalg hvis det ikke hadde vært for nordmennene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) til NTB.

Øl og brennevin

Det er Systembolagets egen statistikk der de ser på forskjellen mellom normal og faktisk alkoholhandel i filialene, som danner grunnlaget for tallene.

Totalt handlet nordmenn 101.000 liter brennevin, 656.000 liter vin og 727.000 liter øl i Sverige i august.

Dette er 5,1 prosent mer enn i august 2006, og spesielt er det øl og brennevin nordmenn kjøper mer av enn noen gang tidligere, med en økning på henholdsvis 10,2 og 6,8 prosent.

I årets første åtte måneder økte norskehandelen på Systembolaget med 4,2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forbyr ballonger og russebiler

    17. mai-komiteen i Fredrikstad forbyr ballonger og russebiler i folketoget. Miljø er grunnen til ballongforbudet, sikkerhet er grunnen til russebilforbudet. – Det er for utrygt, sier leder Camilla Eidsvold i en pressemelding.

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Martin Tangen-Schmidt gir deg siste nytt fra Østfold.