Hopp til innhold

Nordmenn bryr seg ikke om prisøkning

Svenske butikker ruster seg for norsk påskehandel.

Grensehandel

SPØKELSET ER POLITISKE ENDRINGER. - Det er kun radikale poltiske endringer knyttet til norsk avgiftspolitikk, som kan slå bena under grensehandelen i Sverige, tror eiendomsutvikler ved grensen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Svingende kronekurs og økte priser i Sverige ser ikke ut til å dempe nordmenns handlelyst på svensk side av grensen.

Sju av ti nordmenn svarer i en undersøkelse at de vil fortsette å handle i Sverige på tross av økte priser.

Les også:

Skjærtorsdag i Strömstad

JEVNT TILSIG. De varene som lokker nordmenn over på svensk side er foruten hos Systembolaget også landbruksvarer, tobakk og slikkeri.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Sju av ti bryr seg ikke om prisøkning

Grensehandelen på svensk side utenfor Østfold og Akershus fylkesgrenser er stigende.

Beboere i Karlstad rapporterer om et økende antall norske biler, og flere andre småsteder og byer innover i Sverige tar sin solide del av grensehandelen.

På Svinesund, Nordby og i Strømstad er det et jevnt tilsig til "vannhullene".

En ny undersøkelse med 315 respondenter i alderen 18 til pluss 65 år viser at økte priser i Sverige i år heller ikke bremser grensehandelen.

- Hele 73 prosent av de spurte sier at de vil fortsette å handle i Sverige også etter en prisøkning.

Nå står påskehandelen for døren og butikkene fylles opp for å møte invasjonen av norske handlevillige forbrukere, sier administrerende direktør Alexander Jørgensen i Concilia til NRK.

Selskapet han leder bygger seg opp med handelsparker i Sverige og Norge, og har startet ved grensen i Charlottenberg, Töcksfors og med utbyggingsplaner for et område i Strømstad.

Les også:

Det er tyngre tider for kjøpmenn på den svenske siden av grensen. Mer prisbevisste nordmenn og mindre valutafordel er årsakene. Etter 20 år med eventyrlig vekst, opplever grensehandelen for første gang en nedgang i omsetningen.

Faller med kronekurs

Det er skrevet mange spaltemeter om at grensehandelen har falt, og blant annet har kronekursen tidligere i år vært en medvirkende årsak til overskriftene.

- Når nordmenn ser at kronekursen er på 98, så er det ikke differansen mellom norsk og svensk krone i seg selv særlig stor og det påvirker omsetningen, sier Jørgensen og viser til januar og februar i år.

Han tilbakeviser at det var fall i grensehandelen i fjor og viser til tall fra Statistisk Sentralbyrå.

- Det er feil at grensehandelen stuper, slik det er skrevet mye om. Omsetningen økte nemlig med 15 prosent i fjor i følge SSB, og var på 13,3 milliarder kroner i 2013, sier Jørgensen.

Les også:

Sky is the limit - inntil videre

Alexander Jørgensen i Concilia

SKY IS THE LIMIT. - Lokkevarene, som trekker nordmenn til Sverige, ligger 30-40 prosent lavere enn i Norge. Det gjør utslaget selv om differansen mellom norsk og svensk kronekurs minker, sier Alexander Jørgensen.

Foto: Privat

Alexander Jørgensen sier han ofte spurt seg selv hvor lenge grensehandelen kan komme til å vokse, og han mener å kjenne noen av svarene

- En del av bærebjelken i grensehandel er varer fra landbruket. Tar man også med sukkeravgiften, tollbarrierer og annet, så er min konklusjon at det skal ganske store endringer til i Norge, før grensehandelen faller.

- Det store spøkeleset for de som har investert i grensehandel med nordmenn i Sverige er radikale politiske endringer i avgiftspolitikken her i Norge, sier han til NRK.

Jørgensen tror grensehandelen vil komme til å øke i tiden fremover.

- Alle signaler viser at flyten av mennesker over grensen til Sverige kommer til å øke. Befolkningsveksten i Oslo-regionen gir grunnlaget for veksten, og seniorbølgen er også del av forklaringen.

På toppen av dette kommer utvikling av infrastruktur med stadig bedre veier, som gjør at folk forflytter seg raskere og sikrere frem og tilbake over grensen, sier han.

Østeuropeiske innvandrere gir økt handel på Svinesund til tross for at grensehandelen generelt stagnerer. En dagligvarekjede profilerer seg nå mot nye nordmenn med østeuropiske vaner og smak.